Hlavní obsah

Kvůli Rathovi musí středočeské nemocnice vrátit EU 360 miliónů, tvrdí ODS

– Praha • Aktualizováno

Kvůli trestnímu řízení s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem (dříve ČSSD) je blokováno zhruba 360 miliónů korun z prostředků Regionálního operačního programu (ROP) z evropských fondů a středočeské krajské nemocnice je budou muset vrátit. Tvrdí to ODS, podle níž by nemocnice měly uplatňovat vůči Rathovi a dalším obžalovaným v korupční kauze škodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda klubu středočeských zastupitelů ODS Raduan Nwelati

Článek

Předseda klubu krajských zastupitelů ODS Raduan Nwelati Novinkám řekl, že kraj už má podepsány smlouvy za 180 miliónů korun, na jejichž realizaci počítal s penězi z ROP. Nyní je bude muset platit ze svého. Dalších 180 miliónů z evropských dotací mělo pokrýt plánované investice, které ještě nebyly podepsány, a které podle Nwelatiho pravděpodobně ani podepsány nebudou, neboť kraj na to nebude mít.

Podle něj by měly krajské nemocnice, jichž se to přímo dotýká, uplatňovat vůči Rathovi a jeho spoluobžalovaným škodu. David Rath podle ODS porušil pravidla hospodářské soutěže také tím, že nechal proplácet poplatky v lékárnách krajských nemocnic.

"Na hlavu Davida Ratha padá i další porušení pravidel, když letos jako konečná instance Nejvyšší soud odmítl dovolání Středočeského kraje a potvrdil rozhodnutí nižších soudních instancí, že Středočeský kraj prostřednictvím ovládaných nemocnic a lékáren porušil pravidla hospodářské soutěže proplácením poplatků v lékárnách krajských nemocnic," uvedla středočeská ODS v tiskové zprávě.

Hejtman: Za nemocnice může Nečasova vláda

Středočeský hejtman Josef Řihák vydal k situaci v nemocnicích prohlášení, k informaci ODS, že kraj bude muset peníze na projekty vracet, se ale nevyjádřil. Sdělil, že za finanční problémy, které nemocnice spravované krajem mají, může vláda Petra Nečase a úhradová vyhláška, kterou schválila.

Špatný systém nebo špatné hospodaření?

Návrh krajského rozpočtu pro nemocnice na rok 2014 je podle středočeské ODS značně podhodnocený a jen prohloubí problémy, které už nyní krajské nemocnice mají. Poukazuje na ztráty kladenské nebo mladoboleslavské nemocnice.

"Představitelé nemocnic shodně alibisticky svádějí všechnu vinu na úhradovou vyhlášku a zdravotnický systém. Špatné hospodaření a řízení si však vůbec nepřipouštějí," dodal Nwelati.

Exposlance a bývalého hejtmana Davida Ratha, který je obžalován z korupce, minulý týden po 18 měsících propustili z vazební věznice. V případě prokázaní viny mu hrozí až 12 let odnětí svobody. Spolu s ním jsou obžalováni někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, exposlanec Petr Kott, které obžaloba označuje za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky.

Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli. Ratha zadrželi policisté loni v květnu s krabicí od vína, v níž bylo sedm miliónů korun.

Reklama

Související články

Ratha pustili z vazby, po roce a půl je doma

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby. Právu to řekl exposlancův advokát Roman Jelínek. Ve vazbě Rath strávil bez tří dnů...

Výběr článků

Načítám