Hlavní obsah

Češi si připomínají 17. listopad

Aktualizováno

Česká republika si v neděli připomíná výročí událostí spojených se 17. listopadem. Vzpomínkové akce na události z roku 1939 i 1989 začaly ráno u Hlávkovy koleje, kde byl za protektorátu ubytován student Jan Opletal, jehož zabili nacisté. Ke shromážděným kromě jiných promluvil premiér Jiří Rusnok.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na shromáždění u Hlávkovy koleje promluvil premiér Jiří Rusnok

Článek

Rusnok zastupoval prezidenta Miloše Zemana, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Mezi shromážděnými nechyběly další státní špičky, ani pražský primátor Tomáš Hudeček či zástupci bojovníků za svobodu a akademické obce.

Premiér připomněl, že 17. listopadu se staly „dvě zásadní události v boji za svobodu a demokracii v dějinách naší země - jedna proběhla v roce 1939, druhá o 50 let později“.

Rovněž podotknul, že mezinárodní Den studentů, který se od druhé světové války ve světě připomíná, je „jediným svátkem mezinárodního významu, který má kořeny v České republice“.

Odkaz listopadu 1939 i 1989 je podle Rusnoka třeba si neustále připomínat a odkaz předávat mladším generacím, aby se svoboda uchovala. Ministerský předseda upozornil, že na ideálech svobody a demokracie se zakládá česká státnost. Ocenil, že studenti v dějinách „dvakrát nepřehlédnutelným způsobem vystoupili“ proti opresivnímu systému, založeném „na lži a násilí”.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé si připomínají státní svátek 17.listopad u pomníku na Národní třídě.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé si připomínají výročí 17. listopadu

Vystoupení studentů proti represím

17. listopadu 1939 ráno vyvrcholily protesty proti okupaci Československa nacisty hromadným zatýkáním mezi českými studenty. Stalo se tak dva dny po pohřbu studenta Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn při zákroku proti manifestaci na oslavu výročí založení republiky 28. října. Při manifestaci byl také zastřelen pekařský dělník Václav Sedláček.

Nacisté po zátahu odvlekli 1200 studentů do koncentračních táborů a devět dali popravit.

O 50 let později se stala připomínka 17. listopadu 1939 příležitostí k vystoupení proti represím komunistického režimu. Pochod z Albertova pokračoval na Národní třídu, kde byl pořádkovými silami zastaven a rozprášen. Událost vedla ke změně režimu.

Na památku událostí z listopadu 1939 v Praze byl v roce 1941 vyhlášen Světový den studentstva.

Obě výročí si v neděli Češi připomenou na desítkách pietních shromáždění. V Praze se však čekají i demonstrace pravicových i levicových extremistů nebo satirický karnevalový průvod.

K památníku na Národní třídě  v průběhu neděle přišly stovky lidí včetně politiků. Přišel i bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas se u památníku potkal s exprezidentem Václavem Klausem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

I bývalý prezident Václav Klaus přišel položit kytici k pamětní desce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pokládá kytici k pamětní desce, která připomíná pád komunistického režimu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Jiří Rusnok pokládá věnec u Hlávkovy koleje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a členové ČSSD si připomínají státní svátek 17. listopadu

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé si výročí připomínají i dobovými fotografiemi.

17. listopad si připomínají lidé i v dalších městech, například v Brně proběhl pietní akt k poctě výročí událostí spjatých s datem 17. listopadu 1939 a 1989 u Památníku tří odbojů před budovou Krajského soudu v Brně.

Věnce a kytice tam položili zástupci kraje, města, vysokých škol, armády, justice, i členové Konfederace politických vězňů, Českého svazu bojovníků za svobodu a dalších organizací, celkem asi 50 lidí. Primátor Roman Onderka (ČSSD) médiím řekl, že to není mnoho, odůvodnil to každodenními povinnostmi lidí, péčí o děti a jinými starostmi. Také tím, že mnozí i ve svátek pracují. „Doufám, že ti starší si uvědomí, že 17. listopad byl opravdu předělem v dějinách našeho národa,“ dodal primátor.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám