Hlavní obsah

Třecí plochy soc. dem. a ANO? Daně i druhý důchodový pilíř

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

První jednání expertních týmů v tomto týdnu potvrdila, že stanoviska ČSSD a ANO si jsou v mnoha oblastech, například ve zdravotnictví a školství, blízká. Přesto šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nespokojeně cení zuby. ANO totiž odmítá návrh soc. dem. zvýšit daně z příjmů, což je největší třecí plocha mezi stranami. Žádá proto od ANO propočty, jak zajistit růst hospodářství, pokud by se daně nezvýšily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem

Článek

„Posuny v jednání jsou dosud velmi nedostatečné. Já s nimi dosud rozhodně nejsem spokojen. Není totiž možné neustále jen uplatňovat požadavky na zvyšování výdajů a nevnímat růst schodku státního rozpočtu. Mně na straně ANO jednoznačně chybí konkrétní návrhy, jak zlepšit příjmy veřejných rozpočtů,“ zkritizoval v pátek postoj ANO Sobotka před novináři.

Podle něho soc. dem. přichází s konkrétními opatřeními proti daňovým únikům, mj. zavedení registračních pokladen či majetkových přiznání. Chce firemní daně zvýšit z 19 na 20 procent a zavést třicetiprocentní sazbu pro velké energetické či telekomunikační společnosti.

„ANO zatím nepřišlo s žádným konkrétním návrhem, jak zvýšit příjmy státu. Pouze odmítá jakékoli návrhy soc. dem. na změny v daňových sazbách. Touto cestou se nikam nedostaneme a já očekávám od příští schůzky vyjednávacích týmů, že se v této oblasti posuneme,“ zlobil se v pátek Sobotka.

Očekává proto, že ANO přijde s konkrétnějšími propočítanými návrhy, nikoli s obecnými hesly z volební kampaně.

ANO chystá vlastní rozpočet

Obě strany by měly dát na stůl spočítané rozpočtové dopady jednotlivých opatření tak, aby se mohla porovnat. Obě delegace budou jednat v neděli, poté, co se vedení a poslanci ANO poradí na farmě Čapí hnízdo u Olbramovic ve středních Čechách, kterou financoval Andrej Babiš.

„Pravděpodobně půjdeme tou cestou, že připravíme alternativní návrh rozpočtu. Trváme na tom, že se daně nemají zvyšovat,“ prohlásila v pátek místopředsedkyně ANO Věra Jourová, která v Lidovém domě vyjednávala. Rozhodně proti zvyšování daní je i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

„Než se začneme bavit o zvyšování daní, je potřeba daně vybrat. ČR neumí vybrat daně, tak je zvyšují, snižují důchody, jako jsme byli svědky u minulé vlády. Pro nás je to zásadní věc, měli jsme to v programu, slíbili jsme to voličům,“ reagoval na Sobotkovu kritiku.

Podle Faltýnka veřejnost od politiků čeká, že zacpou díry, do kterých utíkají peníze, že zamezí krádežím z veřejných zdrojů. „Až toto všechno uděláme, tak se bavme o tom, jestli nám to stačí, anebo je potřeba zvýšit daně,“ prohlásil Faltýnek.

Zasekly je penze

Experti pro sociální otázky se zasekli i na tom, zda okamžitě zrušit druhý důchodový pilíř, což byla jedna z předvolebních vlajkových lodí soc. dem. i lidovců. Podle vyjednavačky Jaroslavy Jermanové z hnutí ANO by takový krok nebyl v této chvíli dobrý.

„Považujeme zrušení druhého důchodového pilíře za neefektivní řešení. Ten systém je nastaven, jsou v něm již peníze a jeho zrušení by přineslo náklady,“ řekla Právu. Pro ANO prý ale není druhý pilíř prioritou, a proto by podle ní nemělo jít o téma, které by mělo ohrozit vyjednávání o případné koalici. Ve druhém pilíři je jen 84 tisíc lidí.

ANO bude navrhovat vznik odborné skupiny, která by se zabývala hledáním alternativních způsobů financování důchodového systému. „To, že funguje vyplácení důchodů jako průtokový ohřívač, nepovažujeme za šťastné,“ dodala Jermanová.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Vyjednavači soc. dem. a ANO také debatovali o zavedení porodného na druhé a třetí dítě a o vyplácení plošných přídavků na dítě, což navrhuje ČSSD. „Porodné by mělo být nahrazeno vyšším daňovým odpočtem na dítě, což by bylo efektivnější a spravedlivější opatření. Na tom jsme se se soc. dem. shodli,“ uvedla Jermanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám