Hlavní obsah

Piety k 17. listopadu se zúčastní i bývalý tajemník ÚV KSČ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pietním shromáždění u Hlávkových kolejí v Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu bude Poslaneckou sněmovnu zastupovat i bývalý tajemník ÚV KSČ František Adámek. Nyní je poslancem za ČSSD. On sám ve své účasti žádný problém nevidí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

František Adámek

Článek

U desky připomínající památku studenta Jana Opletala, který byl zabit nacisty, položí Adámek věnce v den, který připomíná události z let 1939 a 1989 a připomíná den boje za svobodu.

"Vzhledem k tomu, že jdu k Hlávkovým kolejím, kde se bavíme na úrovni studenta Opletala a roku fašistické okupace, nacistické lépe řečeno, tak já myslím, že tady nehraje to jedno hledisko žádnou roli," řekl v pátek.

Tajemníkem až po revoluci

Přiznal ale, že kdyby se účastnil akce na Národní třídě, která připomíná studentské demonstrace z roku 1989, vnímal by to stejně.

"Hrát tuhle kartu 24 let po listopadu 89, nebo 25 let pomalu, mi připadá ubohé," dodal.

Adámek se tajemníkem ÚV KSČ stal až po 17. listopadu, v prosinci roku 1989.

Je to pokání?

"Pokud by to ze strany bývalého tajemníka ÚV KSČ byl projev pokání, tak je to, myslím, naprosto v pořádku," řekl poslanec pravicové TOP 09 Jiří Koubek. "V opačném případě je to odpovědnost ČSSD, která na kladení věnců k Hlávkově koleji nominovala bývalého tajemníka ÚV KSČ," řekl Koubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám