Hlavní obsah

ČSSD a ODS se shodly na počtu sněmovních výborů

Novinky, val
Praha

Zástupci občanských demokratů se v pátek sešli se svými protějšky z ČSSD. Jak uvedly obě strany, tématem jednání byly organizační záležitosti kolem nového obsazení Sněmovny. Strany se například shodly v tom, že chtějí zachovat současný počet 17 sněmovních výborů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové ODS jednali v pátek s ČSSD v Lidovém domě o povolební situaci. Na snímku zleva Lubomír Zaorálek, Miroslava Němcová a Martin Kuba.

Článek

Sociální demokraté podle slov jejich místopředsedy Lubomíra Zaorálka informovali Miroslavu Němcovou a Martina Kubu z ODS o průběhu povolebních vyjednávání o možné budoucí vládě. „Shodli jsme se na tom, že naším úkolem je co nejlépe pracovat s výsledkem voleb,“ oznámil Zaorálek s tím, že předčasné volby jsou vyloučené.

To potvrdila i Miroslava Němcová, která informovala o shodě v počtu a struktuře výborů. Bude se ale podle ní ještě hovořit o počtu jejich členů. Místopředsedkyně ODS uvedla, že se strana bude ucházet o výbory, které z logiky věci obvykle náležejí opozici, tedy kontrolní nebo mandátový a imunitní výbor. Mezi zbylými výbory má ODS zájem o výbor ústavně-právní nebo školský.

Úřadující šéf občanských demokratů Martin Kuba prohlásil, že stále není jasno, zda bude postaveno vedení komory ve formátu 1 – 4 nebo 1 – 5. Podle něj jsou ale možné obě varianty, stejně jako možnost, že ODS bude mít ve vedení Sněmovny svého zástupce.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na nedělním jednání širšího vedení ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Jeho slova potvrdil i Zaorálek, podle něhož je ale ještě potřeba o složení vedení Sněmovny jednat. „Jaký bude výsledek, to bych ještě ponechal dalšímu vývoji,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám