Hlavní obsah

Negativní lustrační osvědčení adeptů na ministry byla samozřejmostí, připomněl Klaus

Novinky, val
Praha

Bývalý prezident Václav Klaus se vyjádřil ke sporu ohledně nutnosti kandidátů na ministra doložit negativní lustrační osvědčení. Připomněl, že za jeho prezidentské éry bylo automatické a samozřejmé, že uchazeč o ministerské křeslo takové osvědčení měl. Postavil se také proti rušení lustračního zákona.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Jako prezident republiky jsem jmenoval mnoho desítek ministrů a ve všech případech jsem měl předem v ruce jejich negativní lustrační osvědčení. Nikdy nebylo nutné po kandidátech na členy vlády toto osvědčení nějak speciálně vyžadovat, protože jeho předložení bylo vždy považováno za automatickou samozřejmost,“ prohlásil Klaus.

Přiznal, že na počátku 90. let nepatřil k největším bojovníkům za lustrační zákon a měl vůči němu výhrady. Zákon byl ale podle něj tehdy potřebný.

Stejně tak by se podle Klause neměl ani dnes lustrační zákon rušit, třebaže jeho důležitost v čase klesá. „Nemyslím ale, že by lustrace měly být kvůli tomu rušeny a už vůbec ne, že bychom měli tolerovat porušování platného lustračního zákona,“ dodal.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Debata o nutnosti negativního lustračního osvědčení se rozvířila poté, co se jako o možném členovi nového kabinetu začalo hovořit o Andreji Babišovi, který podle některých podezření spolupracoval se Státní bezpečností (StB). Babiš se momentálně na Slovensku soudí, domáhá se verdiktu, že byl ve svazcích StB veden coby agent neoprávněně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám