Hlavní obsah

Duka přijme Sobotku, ale tím to asi skončí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Katolická církev nejspíš nebude nakloněna jakékoli revizi smluv týkajících se vrácení majetku a vyplacení finančních 59miliardových kompenzací v průběhu příštích třiceti let. Naznačil to ve čtvrtek Milan Badal, osobní tajemník arcibiskupa Dominika Duky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Arcibiskup pražský Dominik Duka

Článek

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka přesto nevzdává své úsilí dohodnout při plánované schůzce s Dukou a předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem kompromis.

„Zákon platí a ústupek jsme nabídli už několikrát např. v dluhopisech, které by bylo možné přijmout za část finanční náhrady, aby to odlehčilo státnímu rozpočtu,“ prohlásil ve čtvrtek v ČT Badal. Jak dodal, kardinál Sobotku přijme. „Jestliže pan Sobotka požádá, aby mohl ty věci konzultovat, jsme slušně vychovaní, takže nevidím nic, co by bránilo jednání,“ uvedl Badal.

Podle něj je katolická církev ochotna v rámci jednání nabídnout různé projekty. „Žádný z biskupů si nekupuje pochopitelně soukromý tryskáč ani bentley, ale jsme ochotni téměř všechny ty peníze znovu dát do charitativních projektů a to si myslím, že to by měl být předmět skutečného jednání a skutečné spolupráce,“ poznamenal.

Prezident Miloš Zeman už dřív vyzval Duku, aby církev masívně stavěla například hospice.

Dostanou náhradu i dotaci na platy

Badal připomněl, že letošní první splátka finanční náhrady státu církvím dosáhne 1,79 miliardy korun, což jako dvě tisíciny rozpočtových výdajů podle něj nemůže hrát významnou roli. Sumu přirovnal k tomu, co ročně stojí parlament nebo jeden a půl kilometru dálnice.

Vedle toho však církve dál ročně pobírají od státu zhruba 1,5 miliardy na činnost, zejména na platy duchovních. To potrvá ještě tři roky, pak se tato dotace začne ročně o pět procent snižovat.

Podle Sobotky je pro ČSSD vliv restitucí na státní rozpočet prioritní. „Budeme se snažit o takové řešení, aby dopady na státní rozpočet byly pokud možno nižší, než plánovala minulá vláda,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Zákon a podepsané smlouvy počítají s tím, že církve by v příštích třiceti letech měly získat 59 miliard. Na základě inflační doložky se suma může vyšplhat na 96 miliard korun.

Termín schůzek nejasný

Sobotka zapochyboval, zda církve skutečně peníze vloží do charity, protože zákon nijak neupravuje nakládání s takto získanými prostředky. „Oni si mohou pořídit cokoli a vůbec to nemusí souviset s posláním církví či s jejich hlavní činností,“ podotkl šéf soc. dem. s tím, že to klidně může souviset se snahou podnikat a vytvářet zisk.

K levici se v otázce restitucí postupně přiklání také Babišovo hnutí ANO, jemuž nejvíc vadí rozsah náhrad a finanční doložka. Lidovci považují restituce za uzavřenou věc. Církve mají spojence i v TOP 09, která spolu s ODS restituce prosadila. „ČR by ztratila věrohodnost, kdyby smlouvy, které před krátkou dobou podepsala, najednou zase chtěla vypovědět či změnit,“ vzkázal včera předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po jednání se Sobotkou.

Podle něj by to bylo stejné, jako kdyby firma vyměnila svého ředitele a oznámila obchodním partnerům, že kvůli tomu dřívější smlouvy neplatí. „Taková firma by skončila ihned v konkurzu. Doufám, že my se nebudeme takto chovat,“ dodal Schwarzenberg.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání grémia strany.

Foto: Václav Lang, Novinky

Termín schůzek Sobotka–Duka a Sobotka–Ruml zatím není jasný. „Myslím, že pan předseda Sobotka je teď velice vytížen, takže asi taky těžko bude hledat nějaký prostor a čas, aby se setkal v řádu nějakých dnů s panem kardinálem,“ uvedl ve čtvrtek Dukův tajemník Badal s tím, že o termínu se jedná. Odmítl, že by katolická církev chtěla ladit noty s Ekumenickou radou církví sdružující další společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám