Hlavní obsah

Královédvorská zoo hodlá zničit zásoby rohoviny

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničit cenné zásoby nosorožčí a sloní rohoviny plánuje Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Královédvorská zoo chce razantním krokem nemajícím doposud v Evropě obdoby vyslat jasný signál nelegálnímu obchodu s rohovinou i pověrčivým lidem, kteří rohy nosorožců falešně povýšili na žádané afrodiziakum.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nosorožce a slony ve volné přírodě ohrožují pytláci.

Článek

Prášek hlavně z nosorožčích rohů vyvažují především pověrčiví Asijci nezřídka zlatem. Žádný z účinků, které jsou mu připisovány, ale nemá. Základní složkou rohoviny i slonoviny je keratin, z nějž se tvoří také například lidské vlasy, chlupy nebo nehty.

Příroda tak každoročně přichází o desetitisíce zbytečně zabitých slonů a nosorožců, které poptávka po vyhledávané rohovině dohnala na pokraj vyhynutí.

Zahradu ve Dvoře Králové inspirovaly k likvidaci sloní a nosorožčí rohoviny státy, kde rohovinu z pytláky pobitých zvířat cíleně ničí. Rohovinu začaly od čtvrtka z podnětu prezidenta Baracka Obamy ve velkém likvidovat i USA.

„Zásoby slonoviny i rohoviny už byly v minulosti zničeny vícekrát, naposledy to udělaly letos v červnu Filipíny. Teď je to však poprvé, kdy se k tomu odhodlala opravdu světová velmoc. Královédvorská zoo připravuje podobný krok a během příštích měsíců se chystá zničit svoje zásoby rohoviny,“ uvedl ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Kšefty se slonovinou ročně zabijí 30 tisíc slonů

Spojené státy zničí okolo šesti tun zadržené slonoviny pocházející z ilegálního obchodu v podobě klů i vyřezávaných předmětů.

„Chceme tak vyslat jasný signál že Spojené státy nebudou nezákonný obchod se slonovinou tolerovat. Zároveň se zavazujeme chránit slony před vyhynutím. Více než 30 tisíc slonů je každoročně zabito kvůli nelegálnímu obchodu se slonovinou. Sloní pytláctví je na nejvyšší úrovni za posledních několik desetiletí a stále roste,“ uvádí zpráva federální vládní agentury US Fish and Wildlife Service.

Likvidace slonoviny proběhla vůbec poprvé ve větším měřítku v  roce 1989 v Keni. Organizace pro ochranu divoké přírody zde spálila okolo 12 tun sloních klů. Akt nemající do té doby ve světě obdoby citelně ovlivnil celosvětové veřejné mínění, pomohl v řadě zemí k zákazu obchodu se slonovinou a rohovinou.

„V důsledku snížené poptávky se pak výrazně snížilo i pytlačení afrických zvířat a jejich stavy začaly znovu růst. V posledních letech se však poptávka začala zase zvyšovat. Vinu na tom má jak cílené vytváření trhu a rozšiřování nepravdivých zpráv o léčivých vlastnostech rohoviny ze strany kriminálních gangů, tak jednorázové povolení obchodu se slonovinou,“ přiblížil Rabas. Spojené státy doufají, že jejich příkladu budou následovat i další země a budou se podílet na oslabení trhu s nelegálními zvířecími produkty.

„Jako jeden z největších chovatelů afrických zvířat mimo Afriku pokládáme za svou morální povinnost pomáhat ochraně zvířat i přímo v místě jejich původního výskytu. Vítáme proto každý pokus o potírání poptávky v konzumentských zemích,“ dodal Rabas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám