Hlavní obsah

Rath: Na volby bylo potřeba dvacet miliónů a řada lidí mi peníze slíbila

Právo, Radim Vaculík

Obžalovaný bývalý poslanec David Rath se dostal v pondělí po osmnácti měsících z vazby na svobodu. Den nato poskytl Právu rozsáhlý rozhovor, jehož část už server Novinky.cz zveřejnil v úterý. Zde je další pokračování, které se tentokrát týká především peněz, jež se Rath podle svých slov snažil sehnat na volební kampaň pro ČSSD.

Rozhovor s Davidem Rathem o jeho kauzeVideo: Novinky

 
Článek

U soudu jste vždy opakoval větu, že jste nikdy nevzal úplatek ze žádné zakázky. Chci ale slyšet jednoznačnou odpověď - nikdy jste nevzal úplatek?

Ne. Ve smyslu úplatek, že bych prostě věděl, že někdo dává peníze za to, že získal nějakou výhodu, tak to jsem nikdy takové peníze nevzal.

Ale už jsem to říkal i u soudu - ano, řada lidí mně slíbila, že pomůže sehnat peníze na volby a zaznívá to i v odposleších. A konečně řekli mi, že se v tom angažuje i paní (Ivana) Salačová (rovněž obžalovaná podnikatelka, která jako jediná přiznala vinu a připustila předávání úplatků i zmanipulování zakázek, pozn. red.), což je podepřeno i tím odposlechem, kde se k tomu hlásí a říká, že peníze na volby sežene.

Jenže zvláštní je, že paní Salačová tvrdí, že si všechno pamatuje a tohle zrovna. Pro tohle taky nemám úplně vysvětlení, protože já dostal informaci, že Salačová slíbila, že pomůže sehnat sponzorské peníze. Nevěděl jsem, od koho a kolik.

Měl jste slíbené sponzorské peníze i od Kotta s Pancovou?

Oni řekli, že s tím prostě pomůžou. Doktorka Pancová byla členka předsednictva (ČSSD, pozn. red.) a bavili jsme se o tom neoficiálně i tam. Vždyť ona věděla, jaké jsou náklady těch kampaní. Tehdy zhruba ta kampaň v rámci jednoho kraje jak na parlamentní, tak na krajské volby, se pohybovala někde kolem patnácti dvaceti miliónů korun.

Řekli vám, jakou částkou by pomohli?

Ne.

A uskutečnilo se nějaké takové předání sponzorských peněz na volby?

Na toto bych vám nechtěl odpovídat.

Kolik peněz z té potřebné částky, tedy zhruba patnácti až dvaceti miliónů korun, jste už měl zajištěno?

Ono to je velmi svízelné, protože to potřebujete pořád. Dost často se stává, třeba i v minulé parlamentní kampani, kdy vám v podstatě slíbí různí sponzoři, pak jich půlka odpadne a vy to ještě platíte rok po volbách. Obcházíte a prosíte lidi, protože vlastně máte dluhy u řady lidí, kteří něco zařídili a čekají, až jim přijdou peníze.

Ještě znovu zpět k 14. květnu loňského roku, kdy jste byl zadržen. Co jste si říkal, když vás přivezli na policejní služebnu?

Mně bylo jasné, že to je prostě nevysvětlitelné. Přestože jsem byl a dodnes jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem fakt nic špatného neudělal, že jsem žádnou zakázku nemanipuloval, po nikom jsem nechtěl, aby dělal něco nestandardního, aby vyhrála ta či ona firma, mně to bylo úplně jedno a prostě mě to nezajímalo. Já ty firmy a ani ty lidi neznám a nikdy jsem ve prospěch některé z nich ani neintervenoval.

A ani jsem neříkal třeba doktorce Pancové: "Tak to zařiď". Protože jsem stejně věděl, že ona nemá kompetenci to zařídit. Jsem skutečně přesvědčen, že neměla páku zasáhnout do průběhu výběrového řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath poskytl deníku Právo rozhovor

Ještě k té policejní služebně...

Abych to dopověděl. Mně tam bylo jasné, že to je prostě konec, že je to nevysvětlitelné, že mi to skoro nikdo nebude věřit.

Připouštěl jste si hned, že skončíte za mřížemi?

Víte co, když jsem viděl, jak to mají dokonale připravené, že za tím je půl roku sledování, odposlouchávání obýváku či ložnice, v tu chvíli jsem si řekl: to bude tedy hodně zajímavé, co za půl roku lidi doma semelou a co z toho ještě bude.

Například jednou se tam bavili o tom, jak Kott poté, co dle policie vám opět předal úplatek a odešel jste, sdělil Pancové: "Čekal jsem, jestli si řekne. A víš co? Von si řek."

Jenže v tom rozhovoru s ním já jsem si o nic neřekl. On se pak podle mě zase chlubí před doktorkou Pancovou z nějakého důvodu a tohle nechtějí vysvětlit. Já samozřejmě nevím, proč on jí to řekl. Protože chtěl vypadat, že je nějaký dobrý, protože tam třeba nějaké peníze byly a on si je chtěl nechat.

Rozumíte, já znovu opakuju, že nikdy jsem po nikom nechtěl žádné peníze v souvislosti s nějakou zakázkou, ale u soudu jsem to řekl jasně a přiznávám se k tomu, že jsem mluvil s řadou lidí, aby nám zkusili pomoct sehnat peníze, které potřebovala sociální demokracie na různé typy voleb.

Tvrdíte, že tedy žádné peníze v zahraničí nemáte ukryty. A co kontakty, kam byste mohl vycestovat? Hovořilo se například o Izraeli.

Samozřejmě jsem jezdil do zahraničí v rámci výkonu svého lékařského povolání či funkcí, ale nemám tam ani příbuzné, ani nějaké dobré kamarády.

Takže tedy teď můžete prohlásit: Budu chodit k soudu, nebudu se vyhýbat žádným úkonům daným soudem a policií a v případě odsouzení nastoupím trest.

Ano.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Reklama

Související články

Soud dostal pokutu kvůli kauze Rath

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) uložil Krajskému soudu v Praze pokutu za to, že nezabezpečil osobní údaje obviněných v kauze bývalého poslance ČSSD...

Ratha pustili z vazby, po roce a půl je doma

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby. Právu to řekl exposlancův advokát Roman Jelínek. Ve vazbě Rath strávil bez tří dnů...

Výběr článků

Načítám