Hlavní obsah

Cédéčka s odposlechy Janouška dostal Bárta na večírku ABL

Právo, Jakub Troníček

Bylo před volbami roku 2010 a na večírek soukromé bezpečnostní agentury ABL přinesl nenápadný muž jejímu šéfovi a také hlavnímu architektovi strany Věci veřejné Vítu Bártovi několik cédéček. Byly na nich záznamy odposlechů lobbisty Romana Janouška a oním neznámým mužem byl tehdejší důstojník tajné služby Jan Petržílek.

Foto: Jan Handrejch

Vít Bárta

Článek

Právě tak podle zjištění Práva mohla vypadat klíčová schůzka, kvůli které byli minulý týden Bárta s Petržílkem zatčeni a kvůli které jim hrozí až mnohaleté tresty vězení.

Vyšetřování je kvůli své citlivosti utajované, nicméně Právu se nyní podařilo příběh uniklých odposlechů rekonstruovat podle toho, jak ho popisuje text obou obvinění mužů.

Na inkriminovaném jednání konaném v první polovině roku 2010 v rámci večírku Bártovy agentury v jednom z pražských hotelů bylo podle zdroje Práva obeznámeného s příslušným usnesením pět lidí a právě jeden z nich teď figuruje v kauze jako utajený svědek.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Hlavní kontakt do bezpečnostních složek

Podle jeho výpovědi měl Bárta převzít od Petržílka CD přímo nad stolem a před zraky ostatních. „Při té příležitosti Bárta dalším účastníkům jednání představil Petržílka se slovy, že je to náš hlavní kontakt do bezpečnostních složek,“ řekl v této souvislosti Právu dobře informovaný zdroj.

Petržílek tehdy pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS) jako jeden z operativních důstojníků věnujících se ochraně důležitých ekonomických zájmů republiky. Tajná služba kontroverzního lobbistu Janouška odposlouchávala podle všeho o tři roky dříve, tedy v roce 2007. Nahrávky mimo jiné dokazují, jak velký vliv měl Janoušek na chod pražského magistrátu v době, kdy mu coby primátor šéfoval Pavel Bém (ODS).

Nedlouho po zmíněném večírku Věci veřejné uspěly ve volbách a Bárta následně v rámci složitých koaličních vyjednávání s ODS dokázal pro Věci veřejné získat citlivý post ministra vnitra, který obsadil tehdy formální šéf partaje Radek John.

Bárta se nevyjádřil

Bárta se v úterý k nejnovějším zjištěním Práva nechtěl vyjadřovat, vzkázal pouze, že vzhledem ke stupni utajení celou kauzu komentovat ani nesmí. Podobně se už dříve vyjádřil i žalobce z pražského městského státního zastupitelství Michal Muravský, který má případ na starosti.

Podle dřívějších informací Práva teď každopádně úřady zjišťují mimo jiné i to, zda Petržílek ve vynášení citlivých informací nepokračoval i dál, ať už v rámci BIS, nebo později protikorupční policie. Tam přešel z kontrarozvědky loni na jaře, a to přímo na citlivé místo hlavního analytika, který má přístup ke všem operativním informacím útvaru.

Bez zajímavosti přitom není fakt, že Petržílek do elitní protikorupční jednotky nastoupil v době, kdy jí šéfoval Tomáš Martinec, který bývá s Bártou v zákulisí českého bezpečnostního prostředí často spojován.

Totéž platí i o tehdejším policejním prezidentovi Petru Lessym, který Martince do funkce instaloval a jehož výběr zejména podle hlasů z ODS připomínalo spíše než standardní výběrové řízení předem připravené divadlo v režii faktického vládce Věcí veřejných.

Sám Martinec nyní Právu ke jmenování Petržílka hlavním analytikem protikorupční policie řekl, že Petržílek mu byl doporučen kolegy z útvaru. „Po několika pohovorech včetně získání informací od vedení BIS jsem se přesvědčil o jeho kvalitách a post vedoucího analytika obsadil jeho osobou. Splnil všechny předpoklady a výběrové řízení nebylo dle zákona třeba,“ konstatoval Martinec s tím, že po dobu vzájemné spolupráce byl s Petržílkem maximálně spokojen.

Neobvyklý přechod ze služby

Jenže podle informací Práva z bezpečnostního prostředí je přechod důstojníků mezi tajnou službou a vysokými, a hlavně citlivými funkcemi u policie vysoce nestandardní. Petržílek navíc k policii přecházel v době, kdy už přepisy Janouškových odposlechů prosákly do médií a kdy už tajná služba zřejmě disponovala indiciemi, že to mohl být právě Petržílek, kdo je vynesl.

Zda vedení BIS při odchodu Petržílka např. policii o možném podezření informovala, zůstává nejasné, mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert se k tomu nechtěl jakkoliv vyjádřit.

„Zpravodajská služba nikdy nepotvrzuje ani nevyvrací jména důstojníků, kteří v ní pracují nebo již službu opustili. Nevyjadřujeme se ani k důvodům jejich odchodu, stejně jako neříkáme, kam odešli,“ konstatoval mluvčí BIS.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Foto: archiv ČTK, ČTK

Budova BIS

Petržílek je v současné době na rozdíl od Bárty ve vazbě. Bývalý zpravodajec je obviněn ze zneužití pravomocí a Bárta má být stíhán za stejný trestný čin ve fázi návodu. Po svém propuštění na svobodu šéf Věcí veřejných prohlásil, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám