Hlavní obsah

Hnutí Úsvit má víc poslanců než členů

– Praha

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je zajímavým sněmovním úkazem. Uskupení má totiž víc poslanců, než samotných členů. Těch je pouze devět, zatímco zákonodárců, kteří se do Sněmovny dostali v barvách tohoto hnutí, je 14.

Foto: Petr Janiš, Právo

Tomio Okamura ve volebním štábu hnutí Úsvit přímé demokracie.

Článek

Na kandidátkách hnutí se do Sněmovny dostalo 14 lidí. Podle serveru volby.cz jsou jen tři z nich členové hnutí, sedm je nestraníků a další čtyři jsou z jiných stran, hlavně Věcí veřejných. Podle mluvčího hnutí Jana Zilvara má přitom Úsvit devět členů.

Dalším zájemcům o členství se ale hnutí podle Zilvara otevře patrně začátkem příštího roku. Nápor příznivců je podle něj velký, počítá se v tisících.

Hnutí se bude podle něho snažit postupovat tak, aby se do něj nedostaly nějaké vlivové skupiny. "Řekněme si, že tady po republice běhá skupina občanů, kteří se dostávají do různých politických subjektů, a tam pak jedou svoji hru," uvedl Zilvar. Zmínil také, že se o členství intenzivně zajímají i stoupenci jiných stran.

Jako první přijmou příznivce z kandidátek

Mezi prvními novými členy by měli být podle mluvčího příznivci hnutí ze sněmovních kandidátek. "Zejména ti, kteří s námi spolupracovali na kampani a pracovali s námi 24 hodin denně, tak by si minimálně měli zasloužit, aby se dostali mezi nás," řekl Zilvar.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Poměr mezi počtem členů a poslanců má Úsvit ze sněmovních uskupení nejlepší. Další nové hnutí ANO má zhruba na tisícovku členů 47 křesel. Zavedené strany jsou na tom ještě hůře. U ČSSD je poměr 50 poslanců na 23 099 členů, u TOP 09 pak 26 křesel v dolní komoře na 3654 členů, u ODS 16 mandátů na 21 473 členů a u KDU-ČSL 14 poslanců zhruba na 29 500 straníků. KSČM, která měla ke konci loňského roku 53 479 členů, má 33 poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura už není senátorem

Senátu od soboty chybí jeden z 81 členů komory. Jde o šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru, který zvolením do Sněmovny automaticky podle ústavy přišel o svůj mandát...

Výběr článků

Načítám