Hlavní obsah

Praha razantně zvýší pokuty pro černé pasažéry

Praha

Pražští radní v úterý rozhodli, že dopravní podnik (DPP) zvýší od ledna pokuty za jízdu načerno z 1000 na 1500 korun. V případě zaplacení na místě přestupku či do 15 dnů zůstane snížená sazba 800 korun. Zvýšení pokut umožnila novela zákona o silniční dopravě, která byla letos přijata.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pokud je pasažér přistižen při jízdě načerno, zaplatí nyní na místě nebo mezi 5. a 15. dnem v pokladně dopravního podniku 800 korun. Tato částka se nezmění, zvýší se ale pokuta zaplacená později.

"Nižší uložená přirážka při zaplacení na místě nebo v doplatkové pokladně má svůj význam, neboť tyto snížené přirážky jsou celé příjmem dopravce, kdežto dojde-li k vymáhání přirážky soudní cestou, která se děje prostřednictvím prodeje pohledávek, získá dopravce pouze 25 procent uložené přirážky," píše se v dokumentu.

Pro dopravní podnik by zvýšení pokuty mělo znamenat zvýšení příjmů. Jen za 1. pololetí letošního roku přistihli revizoři 127 871 černých pasažérů a rozdali pokuty za zhruba 52 miliónů.

Dopravní podnik Praha ročně přepraví více než miliardu cestujících. Například v roce 2012 to bylo 1,22 miliardy lidí, z toho metrem jelo zhruba 589 miliónů lidí, tramvajemi 324 miliónů a autobusy asi 316 miliónů cestujících. Revizoři loni rozdali 280 139 pokut, na nichž DPP vybral 132,6 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám