Hlavní obsah

Komunisté předloží zákon o referendu k církevním restitucím

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

KSČM hned na první schůzi nové Sněmovny předloží návrh ústavního zákona o referendu k církevním restitucím. O podpoře návrhu chtějí jednat se sociálními demokraty, ANO a Úsvitem přímé demokracie. Téma církevních restitucí je přitom neuralgickým bodem jednání o nové vládní koalici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Vypracujeme a předáme návrh zákona o referendu k církevnímu majetku,“ informoval v úterý šéf komunistů Vojtěch Filip. „Nám jde o to, aby se nastavily nové poměry ve vyjednávání mezi státem a církvemi v ČR,“ doplnil s tím, že stávající úpravu majetkového narovnání s církvemi považuje za špatnou a zatěžující českou společnost.

Komunisté chtějí přeložit návrh už na ustavující schůzi Sněmovny, která bude zahájena v pondělí 25. listopadu. A to nejpozději k datu volby předsedy dolní komory. „Aby ho mohla vláda projednat nejpozději do konce roku,“ vysvětlil Filip. Dodal, že jeho strana předloží i návrh ústavního zákona o obecném referendu.

ČSSD chce znát vyjádření právníků

KSČM chce o podpoře referenda k církevním restitucím jednat s ČSSD, ANO a Úsvitem. Podle Filipa společně dají dohromady více než 120 hlasů, které jsou potřebné pro schválení ústavního zákona. Lídr komunistů také poukázal, že potřebná třípětinová většina je zajištěna i v Senátu, který ovládá ČSSD.

Situace je ale komplikovanější. Sociální demokraté mají o referendu o církevních restitucích pochybnosti, poukazují, že jsou zajištěny smlouvami. „Každý aspoň trochu informovaný člověk ví, že to udělali protagonisté z církví i bývalé vládní koalice velmi mazaně tím, že vše ošetřili ještě smluvně. Považuji to za velký problém. Pokud přijdou právníci a řeknou, že se to dá překonat, tak věřím, že celé vedení soc. dem. bude pro. Zatím to ale nikdo není schopen konstatovat,“ řekl pro sobotní Právo k referendu šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Před volbami hovořili sociální demokraté o jiné variantě, o ročním moratoriu na vyplácení finanční náhrady církvím. V neděli na prvním oficiálním povolebním jednání se zástupci hnutí ANO pak prosazovali revizi majetkového narovnání s církvemi. Proti zásahu do církevních restitucí jsou ale lidovci, se kterými by sociální demokracie ráda vstoupila do vládní koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám