Hlavní obsah

Nechceme politruka hejtmanem, potvrdilo přes tisíc lidí v petici

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Přes jedenáct stovek lidí k pondělnímu dni podepsalo petici, jejíž signatáři nechtějí, aby Milana Chovance na postu hejtmana Plzeňského kraje vystřídal jeho první náměstek Václav Šlajs (oba ČSSD). Podle iniciátorů je totiž bytostně spjat s totalitním režimem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec, stávající hejtman

Článek

Petice vznikla poté, co Chovanec veřejně prohlásil, že v případě složení funkce podpoří jako svého nástupce právě Šlajse.

„Václav Šlajs byl do roku 1989 členem KSČ a po dobu mnoha let i důstojníkem komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. Ještě v roce 1989 zdárně ukončil studium na Vysoké škole politické ÚV KSČ,“ píše se v otevřeném dopise, pod kterým jsou podepsáni i antropolog a vysokoškolský učitel Tomáš Hirt nebo Silvestra Chnápková, výtvarnice a signatářka Charty 77.

„Petici vnímám a nemám z ní radost. Považuji to za hon na člověka,“ řekl Právu Šlajs. Případné odmítnutí funkce s ohledem na petici neplánuje. „Naopak, takové snahy mě posilují a je proti nim třeba bojovat,“ dodal Šlajs s upozorněním, že v původním dopise byly uvedeny chybné informace. Stálo v něm, že Šlajs byl v armádě politickým důstojníkem.

Foto: http://www.psp.cz, Právo

Václav Šlajs

Šlajs to odmítl a sdělil, že šéfoval útvarové organizaci KSČ. Podle signatářů se však označení politruk používalo pro obě funkce. Chybu v textu tak opravili, titulek dopisu ale ponechali.

Signatáře Tomáše Hirta počet podpisů těší. „Je to pro mě znamení, že existuje obecně sdílené povědomí, že lidé s takovou minulostí by neměli zaujímat podobné funkce. Jedná se i o signál pro zastupitele, kteří budou hejtmana volit,“ sdělil Právu Hirt.

Kraji s pohodlnou většinou vládnou sociální demokraté s komunisty. Opoziční ODS nebo TOP 09 tak nemají šanci cokoliv ovlivnit. Lze tedy předpokládat, že pro komunisty bude Šlajs více než přijatelným adeptem. „Pokud by k takovému scénáři došlo, bylo by na místě pokračovat ve výraznější akci,“ dodal Hirt. Signatáři zdůrazňují, že v případě Šlajse se nejedná o mladický omyl nebo krátkou koketerii s komunistickou stranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám