Hlavní obsah

Lidovci čekají spory u daní a církevních restitucí

Lidovci, kteří s ČSSD a hnutím ANO jednají o možné koaliční spolupráci očekávají, že třecími plochami budou církevní restituce a otázka daní. Podle analýzy programových priorit, kterou si KDU-ČSL vypracovala, by naopak mohla panovat shoda na budoucnosti zdravotnických poplatků, odmítnutí školného a preferenci tuzemských potravin. Její závěry poskytl místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva místopředseda strany Martin Jurečka, předseda strany Pavel Bělobrádek a místopředseda strany Jan Bartošek.

Článek

Zatímco sociální demokraté chtějí zvýšit daně velkým firmám až na 30 procent, lidovci i ANO to odmítají. ANO i lidovci by chtěli vrátit sníženou sazbu DPH z 15 na deset procent. KDU-ČSL prosazuje tři daňová pásma pro daň z příjmu ve výši 12, 20 a 28 procent. ČSSD by lidem s příjmy nad 100 000 korun zdanila jejich hrubou mzdu až 38 procenty. ANO ale podle programu zvyšovat daně fyzickým osobám nechce.

Dalším sporným bodem budou církevní restituce. Zatímco pro lidovce jsou uzavřenou záležitostí, sociální demokraté by rádi snížili finanční náhrady, která má stát církvím vyplácet.

Zvláštní okolnosti restitucí

Otázku církevních restitucí otevřela ČSSD už v neděli na jednání s ANO, které dosud tvrdilo, že je nechce měnit. Po první schůzce vyjednávacích týmů, ale šéf ANO Andrej Babiš poprvé připustil možnost úprav zákona, když řekl, že je třeba se na něj podívat. Uvedl, že jeho strana očekává konkrétní návrh ČSSD, který posléze posoudí.

Babiš uvedl, že "... by církve mohly být vstřícnější k našim občanům a i trošku posečkat, i vyjasnit v podstatě, že jsou tam nesrovnalosti v seznamu majetku." Podle Babiše restituce přicházejí v nepříznivý čas, kdy má země rozpočtové problémy. Šéf ANO dodal, že zákon byl podle něj přijat za "zvláštních okolností".

Kompromis u zdravotnických poplatků

Naopak kompromis by mohly strany nalézt u zdravotnických poplatků. Každá strana je chce nějakým způsobem upravit. Zatímco ČSSD chce zrušit všechny, ANO jen poplatek za recept a všechny poplatky pro seniory. Lidovci by rádi omezili limit pro placení poplatků za pobyt v nemocnici na 30 dnů ročně.

Všechny tři strany se také vyslovily proti zavedení školného na vysokých školách. Chtějí rovněž podporovat kvalitní tuzemské potraviny a jejich producenty. ANO by navíc chtělo desetiprocentní DPH na všechny potraviny. V programu má též úplnou potravinovou soběstačnost ČR.

Sociální demokraté a lidovci mají podobný názor na valorizaci důchodů, obě strany by chtěly penze navyšovat v závislosti na inflaci. ANO podle analýzy podporuje již přijatou valorizaci.

Lidovci doposud vyjednávali s představiteli ANO, se zástupci sociálních demokratů se sejdou v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám