Hlavní obsah

Život ve vězení je neživot, řekl Rath po propuštění

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha

Bývalý hejtman středočeského kraje a někdejší poslanec za ČSSD David Rath strávil po roce a půl první hodiny na svobodě. Z vazby ho propustil Vrchní soud v Praze. O životě za mřížemi mluvil jako o neživotě. Podle něj je pravděpodobné, že se za mříže opět vrátí. Znovu řekl, že žádné úplatky nebral.

Život ve vězení je neživot, řekl Rath po propuštěníVideo: Novinky

 
Článek

Pobyt ve vazbě označil jako „neživot“. Teď je prý ve stadiu meziživota. Vzhledem k tomu, jakou aktivitu represivní složky vyvíjejí, je podle něj pravděpodobné, že se za mříže vrátí.

„Tohle je neuzavřená kapitola a člověk musí počítat úplně se vším,” konstatoval Rath. „Vzhledem k tomu, jaké obrovské úsilí vůči mně ty represivní složky vyvinuly, tak i tuhle možnost musím brát jako pravděpodobnou,” připustil. Na dotaz, zda je s tím smířen, Rath odvětil: „Co mi zbývá.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath po propuštění z vazby

Bývalý hejtman je připraven odevzdat pas a splnit i další podmínky dané soudem. Ty ovšem zatím neznají ani jeho obhájci, protože ještě nemají v ruce rozhodnutí soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath před novináři

Rath nejprve poděkoval svým blízkým, advokátům i vězeňské službě. Jako už několikrát se pozastavil nad situací ve českém vězeňství. Podle něj není divu, že je v ČR tolik recidivistů, protože ten systém ve vězení je vyrábí. Personál věznic za to prý rozhodně nemůže. „Mezi zaměstnanci je řada lidí, kteří jsou velmi příjemní a inteligentní,” řekl. Pobyt ve vězení popsal jako život bez radosti.

David Rath u domu v HostiviciVideo: Jiří Forman, Novinky

Chce dohnat výchovu dětí

Nejvíc se prý těší na setkání s dětmi, které jsou ve věku 12 a 13 let a rok a půl se nemohl podílet na jejich výchově. ”Pokusím se ten rok a půl nějak dohnat v jejich výchově,” odtušil.

Těší se také na to, že začne pracovat ve své ordinaci v Hostivici. Jeho pacienty mezitím převzala jeho manželka. Ordinovat by mohl již příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath po propuštění z věznice

Kateřinu Pancovou, kterou pustili už dříve se navštívit nechystá. I vzhledem k probíhajícímu soudu. O svém případu řekl, že nese „rysy politického procesu”.

Rath neuvažuje o návratu do politiky a na dotaz Práva přiznal, že ve volbách volil ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám