Hlavní obsah

Sobotka: Nejdůležitější část zápasu mám před sebou

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že zápas o podporu mezi členy jeho strany neskončil. V rozhovoru pro Právo uvedl, že nejdůležitější boj o vytvoření vlády ho ještě čeká. Sobotkovi se uvolnily ruce pro jednání s případnými koaličními partnery. Ústřední výkonný výbor (ÚVV) ho v neděli vrátil do čela vyjednávacího týmu a s ním jsou v něm samí jeho spojenci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po nedělním jednání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Uprostřed místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Ústřední výkonný výbor vás potvrdil jako hlavního vyjednavače a kandidáta na premiéra. Považujete to za definitivní vítězství?

Myslím, že v politice nejsou žádná definitivní vítězství. Stejně jako musíte trvale bojovat o důvěru voličů a o podporu voličů v rámci volebních cyklů, tak i ve straně musíte trvale zápasit o podporu členů a funkcionářů ČSSD. Nejdůležitější část zápasu je teprve před mnou.

Teď teprve máme šanci vyjednávat o sestavení a programu příští vlády. Vždy jsem svoji odpovědnost vnímal jako odpovědnost za volební výsledek, ale také za to, jak s tím výsledkem naložíme. Zda se nám podaří dojednat sestavení vlády po sedmi letech v opozici a zda vláda bude mít v programu klíčové priority ČSSD.

Jsem spokojen s jednáním ÚVV, protože podle mého názoru uzavřelo solidním způsobem povolební krizi.

Jaké jsou nepřekročitelné programové mantinely?

Žádal jsem členy ÚVV, aby nám nestanovili žádné limity. Vnímám jako klíčový limit náš volební program. Ale pokud se máme dohodnout s ANO či KDU-ČSL, tak v některých oblastech budeme muset přijmout programové kompromisy. Budu se snažit, aby to nebyly oblasti, které by se dotkly hlavních prvků našeho programu. Soc. dem. voličům slibovala vážně a důsledně například majetková přiznání, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo snížení DPH na léky. A řekl bych, že tam patří i určitá revize církevních restitucí.

U restitucí jsou lidovci neústupní. Myslíte si, že se vám podaří je zlomit?

Myslím, že žádná strana si nemůže dovolit být zcela neústupná. Zejména pokud velká většina občanů, včetně velké většiny voličů ČSSD i ANO, je nespokojena s podobou restitucí. Soc. dem. a hnutí ANO mají povinnost pokusit se vyjednat jejich revizi.

Bylo by pro vás přijatelné být v kabinetu, kde byste měli menší počet ministrů než obě zmíněné strany dohromady?

Bez soc. dem. se v této roztříštěné Sněmovně vláda sestavit nedá. Naše pozice je klíčová. My budeme vyjednávat s ohledem na její sílu. Není dohoda nejen o rozdělení poměrů ve vládě, o tom, kdo bude ministr. Není ani dohoda o vedení Sněmovny. ČSSD jako nejsilnější strana je připravena o obsazení pozice předsedy nebo předsedkyně jednat.

Dům se musí začít stavět od základů, nikoliv od střechy. Vnímám rozdělení ministerských postů jako střechu. Teď potřebujeme vybudovat pevné základy příští vlády. A pokud mají být pevné, musí být postaveny na programové shodě. Pokud se na tom dohodneme, má cenu pokračovat a bavit se o křeslech nebo o poměru ve vládě. Pokud ne, vláda na tomto půdorysu nevznikne.

Trváte na předsedovi Sněmovny z ČSSD?

Pozici předsedy nebo předsedkyně Sněmovny vnímáme jako nejen symbolickou, ale také praktickou. Předseda Sněmovny musí zajistit bezproblémové fungování komory a já se domnívám, že by to měl být někdo, kdo přece jen má parlamentní zkušenosti.

V okamžiku, kdy je soc. dem. nejsilnější stranou (50 poslanců), máme ambici tuto pozici obsadit. Ale přirozeně budeme jednat s ostatními stranami. Chceme, aby byly spravedlivě zastoupeny ve vedení Sněmovny, byť není možné do nekonečna nafukovat počet místopředsedů. Pokládám za optimální, aby jich Sněmovna měla stejně jako Senát, tedy čtyři.

Bohuslav Sobotka po jednání ÚVV ČSSDVideo: Novinky

Není za tím vaším požadavkem na post předsedy Sněmovny i fakt, že má v rukou třetí pokus o sestavení vlády?

Nepochybně to je aspekt, který musíme jako zodpovědná strana zvažovat. Ano, pokud by prezident neuspěl se svými dvěma prvními pokusy, pak to finální rozhodnutí, které vytváří jednu z posledních bariér před předčasnými volbami, je rozhodnutí předsedy Sněmovny.

Měli by místopředsednický post získat i komunisté?

Vzhledem k tomu, že KSČM má třetí nejsilnější klub (ANO má 47 křesel, komunisté 33), tak se domnívám, že ano. A myslím si, že by tu pozici mohl získat i čtvrtý nejsilnější klub (TOP 09 má 26 poslanců), pokud budou čtyři místopředsedové. Pokud jich bude pět, pak je tam šance pro zastoupení zřejmě další strany (ODS má 16 mandátů).

Michal Hašek vám na jednání ÚVV předal rezignaci na prvního místopředsedu. Co jste si při tom pomyslel?

Po pravdě řečeno, nic zvláštního. Očekával jsem, že Michal Hašek vystoupí na jednání ÚVV. Přece jenom to byl člověk, který byl hybatelem těch událostí. Ať už to byla schůzka u prezidenta, nebo ustavení alternativního vyjednávacího týmu, do jehož čela se nechal zvolit.

Na ÚVV vůbec nevystoupil a nepřednesl žádné argumenty nebo vysvětlení pro své chování. To je trošku zvláštní.

Reklama

Výběr článků

Načítám