Hlavní obsah

Lidé mohou přispívat na pomoc Filipínám, charity otevřely sbírky

Praha

Charitativní organizace v České republice reagují na situaci na Filipínách, kde při ničivém tajfunu Haiyan zahynulo odhadem nejméně 10 tisíc lidí, a otevírají sbírky na pomoc tomuto ostrovnímu státu. Lidé, kteří chtějí přispět, mohou peníze posílat na konta organizací ADRA a Člověk v tísni nebo účty Českého červeného kříže a České charity.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Následky tajfunu Haiyan jsou děsivé.

Článek

Organizace už na pomoc Filipínám uvolnily první částky ze svých fondů. Haiyan, který by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, přešel v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů.

Území, přes které se přehnal, bylo vesměs zničeno. Řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí obří vlny. Jak uvedl český konzul na Filipínách, dosud nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Supertajfun na Filipínách zabil 10 000 lidíVideo: Reuters

Organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá koordinační humanitární tým, který bude na místě zjišťovat přesné potřeby lidí, informoval Petr Štefan z mediálního oddělení organizace. "Tým bude mít k dispozici 500 tisíc korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni, tuto pomoc jsme připraveni podle aktuálních potřeb na místě kdykoli navýšit," uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

ADRA ČR ze svého pohotovostního fondu uvolnila 100 tisíc korun a otevřela veřejnou sbírku s číslem účtu 41594159/0300, v.s. 395. Projektový manažer ADRA Filipíny, který je na ostrově Bohol, popisuje dopady tajfunu jako nedozírné. "Škody, které kolem sebe vidíme, jsou obrovské. V tuto chvíli je ani nejsme schopni vyčíslit," cituje manažera tisková zpráva organizace ADRA.

Červený kříž poskytl materiální pomoc rodinám

Sbírkové konto Charity ČR pro Filipíny má číslo číslo 55660022/0800, v.s. 133. Ze svého krizového fondu organizace zatím uvolnila 250 tisíc Kč.

Od Červeného kříže do oblasti postižené tajfunem dorazí letecká zásilka přikrývek, stanů a hygienických potřeb ze skladů Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Z pohotovostního fondu pomoci při katastrofách mezinárodní organizace na pomoc Filipínám uvolnila 10,4 miliónu Kč, oznámil prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Červený kříž se podle něj podílel na evakuaci 125 tisíc lidí a poskytl materiální pomoc zatím 14 000 rodin.

Rychlost vichru provázejícího tajfun Haiyan dosahovala v pátek na Filipínách rychlosti 235 kilometrů za hodinu a v nárazech až 275 kilometrů za hodinu. Bouře od té doby výrazně zeslábla a s větrem o rychlosti 160 kilometrů v hodině zamířila k Vietnamu. Ve středních a severních oblastech Vietnamu úřady preventivně evakuovaly více než půl miliónu lidí. Příchod živlu na vietnamskou pevninu se čeká v pondělí dopoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám