Hlavní obsah

Sobotka posbíral body, znovu vede vyjednávací tým

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jov

Ústřední výkonný výbor (ÚVV) ČSSD zrušil usnesení předsednictva strany, kterým byl Bohuslav Sobotka vyzván k rezignaci a vyřazen z vyjednávacího týmu o nové vládě. Neprošel návrh na odvolání místopředsedy ČSSD Milana Chovance z funkce. Na jednání ÚVV také neprošel návrh na uspořádání mimořádného sjezdu ČSSD, který požadoval jak Sobotka, tak jeho oponenti Michal Hašek a Jeroným Tejc.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a dosavadní druhý muž strany Michal Hašek na schůzi ústředního ÚVV ČSSD v Praze.

Článek

ÚVV tak v neděli na pražském jednání zvrátil dva týdny stará usnesení, po kterých Sobotka ale odmítl rezignovat. Jednání části svých spolustraníků tehdy označil za pokus o puč. Právě postup „pučistů” ÚVV podle informací ČTK odsoudil.

Sobotka se tak vrací do čela vyjednávacího týmu o nové vládě. O jeho dalších členech rozhodne ještě v neděli nejužší vedení soc. dem. – politické grémium.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Michal Hašek (vlevo) v neděli ráno předal předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi svou rezignaci na funkci 1. místopředsedy strany. Na snímku s dosavadním šéfem poslaneckého klubu strany Jeronýmem Tejcem na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Praze.

Sobotka v neděli řekl, že jeho strana ztratila čtrnáct dní, během kterých mohla vyjednávat o vytvoření vlády.

Michal Hašek a Jeroným Tejc, kteří se zúčastnili povolební schůzky s prezidentem Zemanem v Lánech a koncem tohoto týdne rezignovali na posty ve vedení ČSSD, v neděli řekli, že chtějí být řadovými poslanci.

Mimořádný sjezd nebude

Oba dosavadní Sobotkovi oponenti v neděli podpořili svolání mimořádného sjezdu ČSSD v únoru příštího roku. Bohuslav Sobotka navrhoval, aby se konal 22. února.

Podle informací Novinek ale nakonec ÚVV o svolání mimořádného sjezdu strany na únor příštího roku nehlasoval. K tématu se chce ČSSD vrátit jen v případě, že Sobotka nesestaví vládu nebo ÚVV odmítne vstup do kabinetu za sjednaných podmínek. Pak by se otázka mimořádného sjezdu dostala na pořad dne.

Příslušné usnesení, kterým se rozhodování o mimořádném sjezdu odsouvá až na dobu po dokončení rokování o vládě, navrhl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Kromě Michala Haška a Jeronýma Tejce rezignovali na vrcholné funkce ve straně také další účastníci lánské schůzky Zdeněk Škromach a Jiří Zimola. Jednání s prezidentem se uskutečnilo hned v sobotu, krátce po skončení předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Zúčastnění o schůzce odmítali mluvit, Hašek ji opakovaně veřejně popřel, ze lži ho ale nakonec usvědčil další z účastníků Milan Chovanec, který ji novinářům potvrdil.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám