Hlavní obsah

Za krizi v ČSSD může Hašek, myslí si téměř polovina Čechů

– Praha

Hlavním viníkem krize v ČSSD je podle 45 procent Čechů dosavadní statutární místopředseda strany Michal Hašek. Dalších 27 procent lidí dává hlavní vinu prezidentovi Miloši Zemanovi, který na zámku v Lánech hostil povolební schůzku některých představitelů ČSSD za zády předsedy strany Bohuslava Sobotky. Jeho z rozpoutání krize viní šest procent obyvatel ČR.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Michal Hašek

Článek

Spor mezi Haškem a Sobotkou ohrozil stabilitu politického systému, vyplývá z průzkumu společnosti Focus, jehož výsledky zveřejnila Česká televize. Průzkumu se zúčastnilo více než 1270 lidí.

Hlavním viníkem krize je podle průzkumu Hašek i podle voličů ČSSD, hnutí ANO, KSČM a TOP 09. Z příznivců sociální demokracie mu vinu za krizi ve straně přikládá 60 procent, z voličů ostatních stran zhruba polovina. Zemana jako hlavního viníka vidí voliči sociální demokracie ve 23 procentech, nejvíce ho obviňují příznivci TOP 09 (40 procent), naopak nejméně s 18 procenty voliči KSČM. Sobotka nese hlavní vinu podle šesti procent voličů ČSSD.

Za vážné ohrožení stability politického sytému považuje spor mezi Sobotkou a Haškem 39 procent lidí, dalším krokem ke změně režimu a polistopadového uspořádání je podle 15 procent. Třetina dotázaných naproti tomu míní, že spor je vnitrostranickou věcí a nemá podstatný vliv na dění v ČR.

Lánská schůzka

Hašek a další představitelé ČSSD se sešli v Lánech se Zemanem hned v sobotu po volbách. O den později pak předsednictvo strany vyřadilo Sobotku z povolebního vyjednávacího týmu a vyzvalo ho kvůli slabému výsledku strany ve volbách k odstoupení z funkce. Sobotka to odmítl a výzvu k rezignaci označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Hašek schůzku u prezidenta opakovaně veřejně popřel, další účastníci schůzky ho ale usvědčili ze lži. Hašek a někteří další účastníci schůzky poté rezignovali na vrcholné stranické funkce.

Ostrý povolební střet uvnitř sociální demokracie tak vyhrálo křídlo šéfa strany Bohuslava Sobotky, který chce na dnešním jednání ústředního výkonného výboru strany prosadit zrušení usnesení předsednictva o svém odvolání z vyjednávacího týmu. Podle politologů je ale Haškova rezignace jen vynucenou dočasnou kapitulací, jednotu a smír v ČSSD nepřinese.

Oslovení preferovali koalici

Říjnové předčasné volby do dolní komory parlamentu znamenaly podle průzkumu zásadní příležitost ke změně pro pětinu oslovených, něco málo mohly změnit podle dalších 43 procent respondentů. Třetina lidí pak hlasování považuje za zbytečnou akci, která stejně nic nezmění. Na základě výsledků voleb lidé nejčastěji očekávají zlepšení ekonomické situace (34 procent), snížení korupce (27 procent) a snížení nezaměstnanosti (25 procent). Lidé jsou ale k možným změnám spíše skeptičtí, u všech nabízených možností výrazně převažovaly odpovědi ne/spíše ne, ukázal také průzkum.

Nejpreferovanějším povolebním uspořádáním je podle oslovených dojednávaná koalice sociálních demokratů, lidovců a ANO. Vyslovilo se pro ni 23 procent lidí. Menšinovou Koalici ČSSD a KSČM by si přála desetina Čechů, koalici ČSSD a ANO, která by rovněž ve Sněmovně neměla většinu, pak osm procent. Sedmiprocentní podporu vyslovili účastníci průzkumu variantám – jednobarevné vládě ČSSD, koalici ANO, TOP 09, ODS a Úsvit přímé demokracie a koalici ANO s TOP 09, ODS a lidovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám