Hlavní obsah

Babiš ani Bělobrádek se do vlády moc nehrnou

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Ještě dřív, než se začnou obsazovat resorty případné trojkoalice, musí hnutí ANO i lidovci vyřešit, zda by do vlády šli i jejich šéfové.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Článek

Předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi (36) se do budoucího kabinetu moc nechce. „Nejsem zase takový cucák. Sobotka, Gross nebo Dobeš byli ministry mnohem mladší. Mám ale určitou sebekontrolu a vím, že něco lze dělat jen s určitými zkušenostmi,“ řekl Právu.

Nešel jsem do politiky, abych byl hned ministr
Pavel Bělobrádek, předseda lidovců

Podle něj by měl mít ministr zkušenost s řízením týmů např. na úrovni hejtmana či radního. „Nešel jsem do politiky, abych byl hned ministr. Vše má svůj čas, kdyby to ale byla něčí podmínka, tak jsem ochoten se o tom bavit,“ dodal Bělobrádek.

Podle něj to ale není podmínka pro ostatní kolegy ze strany. „Každý si musí zvážit své síly,“ podotkl. Z jiného důvodu váhá Andrej Babiš. Na páteční schůzce s lidovci přímo uslyšel, že pro lidovce je citlivou otázkou dosud neukončený soudní spor.

„Zeptal jsem se ho, jak se staví k tomu požadavku předložit lustraci. A on mi řekl, že pro něj není důležité, aby byl ve vládě,“ řekl Právu první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Předseda Ano vyčkává

Babiš již několik dní říká, že se do vlády nehrne, a pokud by nebyl ministr, tak mu to „žíly netrhá“.

V pátek na dotaz Práva, jestli by ANO šlo bez něj do vlády, odpověděl: „Nevím. Uvidíme. Čekáme na jednání s ČSSD.“

Koaliční předseda mimo vládu by v české politice nebyl novinka. Ministrem nebyl např. Miroslav Kalousek, když řídil lidovce a nechtěl vstoupit do vlády Stanislava Grosse.

Vedlo to ale k řadě rozbrojů a nakonec i ke Grossovu pádu, protože to byl Kalousek, který ho vyzval k rezignaci, když tehdejší premiér nedokázal vysvětlit, jak financoval svůj byt.

Lidovci si budou muset svůj postoj k Babišovi ještě vyříkat, ale většinově jsou pro vládu bez Babiše. Místopředsedkyně ANO Věra Jourová a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek si naopak vládu bez svého předsedy dovedou představit jen těžko.

Bělobrádek uvedl, že je mu nepříjemné Babiše kádrovat. „U poslance platí presumpce neviny. Ale pokud by byl ve vládě, tak by to mělo být obráceně. Bylo by nepříjemné žít s tím podezřením, zvláště když se dá vyvrátit,“ řekl Právu šéf lidovců.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám