Hlavní obsah

Lidé mohou naposledy soudně zpochybnit volby do Sněmovny

Praha

Poslední příležitost mají ti, kdo by chtěli soudně zpochybnit výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Stížnosti bude Nejvyšší správní soud přijímat už jen do sobotních 16:00. Do pátku bylo jich soudu doručeno 23. To je zhruba polovina celkového počtu stížností, jimiž se soudci zabývali po sněmovních volbách před třemi lety.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby do Poslanecké sněmovny v pražských Řepích

Článek

Soud už podle mluvčí desítku dodaných stížností odložil, protože nebyly předloženy v souladu se zákonnými požadavky. Jeden návrh zamítl. Na vyřešení zbývajících má 20 dní od jejich podání.

Stížnosti je nyní nutné doručit do brněnského sídla NSS osobně, nebo zaslat elektronicky v požadované formě, tedy prostřednictvím datové schránky.

Po předchozích volbách před třemi lety NSS dostal v zákonné lhůtě 45 stížností, žádné z nich nevyhověl. Většinu stížností v roce 2010 podaly fyzické osoby, dvě sepsali zástupci tehdejšího bloku Jany Bobošíkové.

Stěžovali si na klíč volebních preferencí, podle kterého si Česká televize zvala zástupce kandidujících stran, a údajného rozdílu mezi skutečným a zveřejněným počtem odevzdaných hlasů v jednom z téměř 15 000 volebních okrsků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám