Hlavní obsah

6–6–3: Tak by mohla vypadat vláda ČSSD, ANO a lidovců

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Sociální demokracie by mohla mít premiéra a pět ministrů, ANO šest resortů a lidovci tři zástupce ve vládě. To plyne ze zákulisních informací, které se Právu podařilo získat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s Martinem Stropnickým. Archivní snímek

Článek

ANO by mohly připadnout například finance v čele s Andrejem Babišem, pokud bude ochoten jít osobně do vlády, a vnitro. ČSSD by mohla dostat zahraničí a obranu, zatímco KDU-ČSL by získala zemědělství i práce a sociální věci.

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová v pátek Právu potvrdila, že v případě, že by hnutí vytvořilo se soc. dem. a lidovci vládu, požadovalo by stejný počet zástupců ve vládě jako ČSSD. „Pokud by soc. dem. měli premiéra, pak by parita ve vládě byla logická,“ řekla.

Soc. dem. má 50 poslanců, ANO jen o tři méně a lidovci čtrnáct.

Podobný názor jako Jourová má i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který tento týden pro Právo uvedl: „Mezi ČSSD a ANO není skoro žádný rozdíl a měly by být zachovány poměry. A soc. dem. by ve vládě neměla mít většinu.“

Sobotkovi se rozvázaly ruce

Klíčová jednání začnou se soc. dem. hned po zítřejším jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. „Rádi bychom, aby bylo na Vánoce jasno, jaká vláda tu může vzniknout,“ řekl v pátek první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference KDU-ČSL k zahájení volební kampaně. Na snímku zleva 1. místopředseda strany Martin Jurečka, předseda strany Pavel Bělobrádek a místopředseda strany Jan Bartošek.

Kvůli utajované lánské schůzce a odstoupení jejích klíčových hráčů z vlivných stranických funkcí v ČSSD se bude šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi s některými resorty snadněji handlovat.

Sobotka by vnitro mohl ANO přepustit, protože v jeho stínové vládě byl kandidátem jeden z účastníků lánské schůzky Jeroným Tejc. Stejně tak by mohl kývnout na zemědělství pro KDU-ČSL. Stínovým šéfem tohoto resortu je totiž Michal Hašek, který skončil ve vedení ČSSD. Volný může být i místní rozvoj, jehož stínovým šéfem je další z pučistů, Jiří Zimola.

Jak by mohla vypadat vláda
ČSSD
premiér, zahraničí, obrana, průmysl a obchod, zdravotnictví, doprava
ANO
finance, vnitro, školství, kultura, spravedlnost, místní rozvoj
KDU-ČSL
zemědělství, práce a sociální věci, životní prostředí

Otázka je, zda by Sobotka přepustil resort spravedlnosti, který by měl řídit jeho klíčový spojenec Jiří Dienstbier, který je trnem v oku prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Špidla

V tom případě by se nabízelo přenechat lidovcům životní prostředí, které měl vést Vladimír Špidla, také Zemanův oponent. Ponecháním jen jednoho z těchto jmen ve vládě by Sobotka mohl ustoupit prezidentovi.

ČSSD by tak kromě premiéra (Sobotka) obsadila zahraničí (Lubomír Zaorálek), průmysl a obchod (Milan Urban), obranu (Jan Hamáček), zdravotnictví (Svatopluk Němeček) a dopravu. Jejím stínovým ministrem je další účastník lánské schůzky, Milan Chovanec, kterého však Sobotka vzal na milost.

Stropnický šéfem diplomacie?

Podle kuloárních informací by ANO požadovalo ministerstvo financí pro Babiše, školství pro bývalého rektora Jiřího Zlatušku, místní rozvoj pro Věru Jourovou, která tam byla náměstkyní za Paroubkovy vlády, kulturu pro Martina Stropnického.

Ten by coby někdejší velvyslanec mohl být i šéfem diplomacie, ale jelikož podle informací Práva ANO šilhá po vnitru, další vlivný resort jako zahraničí by asi nedostalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Eva Jourová

Na vnitro by se mohla nabízet například bývalá investigativní novinářka Jana Lorencová, která kdysi odhalila miliardové podvody mafiánů s lehkými topnými oleji.

„Nepředpokládám své angažmá ve vládě, vůbec mě to zatím nenapadlo. Ale události se řítí tak rychle, že člověk neví dne ani hodiny,“ řekla včera Právu.

Šestým možným resortem pro ANO by bylo ministerstvo spravedlnosti a logickou kandidátkou profesorka práva Helena Válková. Ta podle informací Práva ale o post nejeví zájem.

Politici z ANO hovoří o tom, že by na ministerstva v některých případech mohli nasadit i nestranické odborníky. Avšak variantu, že by ANO podporovalo z opozice úřednickou nebo poloúřednickou vládu, včera Babiš vyloučil. „Je to hloupost,“ řekl v pátek Právu. [celá zpráva]

Venkov lidovcům

Podle informovaného zdroje by měli lidovci zájem obsadit ministerstvo práce a sociálních věcí. Jejich místopředseda Jan Bartošek dlouhodobě kritizoval reformy exministra TOP 09 Jaromíra Drábka a v problematice se vyzná.

V úvahu připadá i ministerstvo životního prostředí, které v současné době vede lidovecký poslanec Tomáš Podivínský, který Právu sdělil, že by v práci chtěl pokračovat. „Myslím, že v lidové straně není nikdo, kdo by byl v tomto oboru erudovanější než já,“ řekl.

Lidovci nyní přitom řeší, zda Podivínského nestáhnout z Rusnokovy vlády v demisi, aby nemuseli nést odpovědnost za případné průšvihy vlády jako celku.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

KDU-ČSL by podle zdroje Práva mohla také řídit ministerstvo zemědělství, protože tématika venkova je lidovcům blízká. Navíc představitelé ANO už řekli, že o zemědělství nestojí, aby se vyhnuli střetu zájmů. Resort by mohl být ideální pro Bělobrádka, který sice říká, že do vlády nechce, ale jako bývalému zvěrolékaři mu problematika není cizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám