Hlavní obsah

Dnes jako by nebyl listopad: Praha 18 stupňů, na Moravě 20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na řadě míst České republiky padly v pátek teplotní rekordy. Jedním z míst, kde se přepisovaly historické tabulky, je i pražské Klementinum, v němž meteorologové naměřili 17,9 stupně, čímž bylo překonáno dosavadní maximum z roku 1895 s hodnotou 16,5 stupně. Informoval o tom český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Teplota může být ještě vyšší, konečný odečet bude znám po 22. hodině. Rekord v Klementinu padl rovněž ve čtvrtek. Na stanici se teplota měří od roku 1775.

Největší teplo bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 20,1 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1997 byl přitom 16,8 stupně. Jihočeský Byňov hlásí 19,3 stupně, sedm let starý původní rekord byl 15,5 stupně. Na 19,1 stupně vystoupala rtuť také v Praze-Karlově, což je o celé tři stupně víc než dosavadní maximum z roku 1972.

Rekordní zápis starý 85 let padl v pátek v Olomouci. Meteorologové zde naměřili 16,8 stupně, což je o půl stupně více než dosavadní nejvyšší teplota pro tento den z roku 1928. Rekordy padaly i na jiných místech v Olomouckém kraji. Odborníci je zaznamenali v Bělotíně na Přerovsku i v Jeseníku. Nejvyšší teplotu naměřili v Javorníku na Jesenicku – 18,4 stupně. Tam však rekord překonán nebyl, uvedl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště ČHMÚ.

V Bělotíně naměřili odborníci dosavadní nejvyšší teplotu 17,1 stupně. I tam byl rekord pocházející z roku 1997 překonán o půl stupně. "Maximální hodnota byla překonána i v Jeseníku, kde dnes bylo 16,9 stupně. Nejvyšší teplota naměřená v roce 2011 byla 16,5 stupně," doplnil Ostrožlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám