Hlavní obsah

Hašek s Tejcem rezignovali

• Aktualizováno

Michal Hašek a Jeroným Tejc v pátek rezignovali na funkce ve vedení ČSSD. Hašek už tedy nebude prvním místopředsedou strany, Tejc se vzdal funkce předsedy poslaneckého klubu.

Michal Hašek oznámil rezignaci Video: Novinky

 
Článek

„Abychom umožnili Bohuslavu Sobotkovi plně uplatnit mandát předsedy, rozhodli jsme se ke dnešnímu dni rezignovat na své funkce v ČSSD,“ prohlásil Hašek s tím, že se spolu s Tejcem nechtějí stát záminkou k tomu, že jednání o vládě nebudou úspěšná.

Popřál Sobotkovi úspěch při sestavování kabinetu a slíbil, že poslanecký klub strany bude jednotný.

„Chci ochránit poslanecký klub, aby jeho členové nebyli vystaveni tlaku, který by je čekal, a zabránit rozštěpení. Proto jsem se dnes rozhodl, že budu na nejbližším jednání rezignovat na funkci předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie, a hned na tomto jednání bude zvolen předseda nový,” oznámil Tejc, který se o pozici šéfa klubu již ucházet nebude.

Jeroným Tejc rezignoval na funkci ve vedení ČSSDVideo: Novinky

Hašek odmítl odpovědět na otázku, zda zůstane hejtmanem. „Toto naše prohlášení se týká jen a jen pozice statutárního místopředsedy strany a u Jeronýma Tejce předsedy poslaneckého klubu.”

Zakryl se neúspěch ČSSD ve volbách

Hašek řekl, že účastníci tajné schůzky s prezidentem Milošem Zemanem jsou už dva týdny terčem mediální kampaně založené na fabulaci o lánském puči. „Kampaň splnila účel a zakryla debakl ČSSD ve volbách,“ prohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc rezignovali na stranické funkce

„Trváme ale na tom, že máme právo na odlišný názor, než má předseda strany nebo aktuální většina ve straně,“ uvedl.

Hašek zároveň vyzval k vyvození odpovědnosti i další členy z vedení ČSSD. Jmenovitě zmínil místopředsedu odpovědného za volební kampaň Milana Chovance, který se rovněž zúčastnil schůzky s prezidentem, ale zároveň byl tím, kdo schůzku vyzradil, a Lubomíra Zaorálka, který z pozice místopředsedy připravoval volební program.

Škromach oznámil rezignaci v České televiziVideo: Česká televize ČT24

Již ve  čtvrtek večer oznámil rezignaci na post místopředsedy i další z aktérů schůzky v Lánech, Zdeněk Škromach. Jihočeský hejtman Jiří Zimola se funkcí ve vedení ČSSD vzdal již v minulých dnech. Ve stejné době získal Sobotka podporu řady krajských organizací.

Související témata

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek po jednání

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc přichází na grémium ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám