Hlavní obsah

Jsem odborník, brání se Podivínský plánu lidovců stáhnout ho z vlády

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politici KDU-ČSL zvažují, že stáhnou z vlády ministra životního prostředí Tomáše Podivínského, který se v jejich barvách dostal jako moravskoslezský lídr do Sněmovny. Mají strach, aby nemuseli v budoucnosti odpovídat za chybné vládní kroky. Podivínský o tom ale nechce ani slyšet.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský

Článek

Rusnokův kabinet vládne v demisi a vypadá to, že u vesla ještě bude několik týdnů nebo dokonce měsíců.

„Celostátní výbor musí rozhodnout o jeho setrvání ve vládě, protože není možné, abychom nesli politickou odpovědnost za jeho kroky, aniž by byly jakkoli vázány na rozhodnutí strany,“ řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ani první místopředseda Marian Jurečka není nadšen z Podivínského angažmá. „Musíme si to vyříkat. Protože Rusnokova vláda nemá naši politickou důvěru,“ řekl Jurečka.

Podivínský byl před tím, než ho oslovil premiér Jiří Rusnok, náměstkem ministra životního prostředí za ODS. V minulosti působil jako náměstek šéfa Fondu životního prostředí a jako kariérní diplomat. Jak s celou situací naloží, by si měli lidovci vyříkat na víkendovém jednání poslaneckého klubu.

Podivínský: Politické pletichy nezateplily ještě ani jeden barák
V lidové straně se diskutuje, zda je správné, když jste jako poslanec zároveň ministr v Rusnokově vládě, která je bez důvěry a v demisi. Jak na celou situaci pohlížíte vy?
Já jsem byl nominován jako odborník, a ne jako straník. To spolu nemá nic společného. Nevím, proč bych měl odcházet.
Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka říká, že vláda nemá jejich důvěru. Opustíte vládu, když vás k tomu lidovci vyzvou?
To není jen tak. O tom musíme nejdříve diskutovat. Já jsem dostal mandát od pana prezidenta a důvěru od pana premiéra. Nebyl jsem tam nominován ani panem Jurečkou, ani panem Bělobrádkem, ale svou odbornou erudicí, kterou prokazuji dnes a denně.
Já vám řeknu, že politické pletichy, které se tady snaží někdo rozehrávat, ještě nezateplily ani jeden barák, nevyčistily ani litr vzduchu, naopak ho zasmraďují.
Když vaše strana říká, že k vládě nemá důvěru, a vy v ní sedíte, tak je to schizofrenie.
Já ale nejsem schizofrenní. To je pouze problém toho, kdo to tak vnímá. Můj problém to není.
Kdyby na lidovce připadlo ministerstvo životního prostředí, měl byste zájem zůstat?
Rád bych dělal, co umím nejlépe. A to jsou dvě věci. Životní prostředí a diplomacie. V tom mohu být prospěšný. Hlavně v životním prostředí. To je totiž praktické. Teď budeme zateplovat 15 tisíc rodinných domků v programu Zelená úsporám. A já jsem spíše praktik, teoretické diskuse – bla bla bla – mě moc nebaví.
Kdybyste dostal nabídku, tak byste do toho šel?
Nejúčelnější by bylo pokračovat v tom, co jsem začal. A myslím, že v lidové straně není nikdo, kdo by byl v tomto oboru erudovanější než já.

Reklama

Výběr článků

Načítám