Hlavní obsah

Pardubická ČSSD jako desátá podpořila Sobotku

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

V Pardubicích se ve čtvrtek večer sešel krajský výkonný výbor ČSSD, aby vyjádřil své stanovisko ke krizi důvěry ve straně, a rozhodl, zda podpoří předsedu Bohuslava Sobotku nebo se postaví za odbojnou skupinu vedenou Michalem Haškem.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Členové pardubické ČSSD a Bohuslav Sobotka

Článek

„Krajský výbor se nakonec jednoznačně rozhodl, že plně podporuje Bohuslava Sobotku a vyzval účastníky lánské schůzky, aby se vzdali funkcí,“ řekl Právu hejtman kraje Martin Netolický, který jako první po třech hodinách opustil jednací sál. Jeho slova pak potvrdil předseda KVV Miroslav Váňa, který zdůraznil, že pardubická krajská organizace zároveň od ústředí požaduje důkladnou analýzu volebních výsledků a příčin neúspěchu.

Spokojen odcházel z jednání i předseda Sobotka, který tak dostal podporu už desátého kraje. „Je to zpětná vazba, je to potřebná podpora pro to, abych se mohl ujmout nelehkých vyjednávání o sestavení vlády. Soc. demokracie nemůže zahodit víc než milión hlasů, které ve volbách dostala a musí se pokusit vyjednat dobrou vládu pro naši zemi,“ řekl Právu Sobotka.

Optimisticky vzhlížel po pardubickém úspěchu i k nedělnímu jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. „V neděli bude jasné, že sociální demokracie má předsedu strany, že má silný vyjednávací tým a že je připravena jednotně postupovat při jednávání o sestavení příští vlády,“ dodal Sobotka.. Na dotaz, zda mu v tom nesvazuje ruce rozhodnutí bohumínského sjezdu nespolupracovat s komunisty, jen mávl rukou: „To teď není na pořadu dne, s KSČM se vláda sestavit nedá, ale v budoucnosti se k tomu ještě vrátíme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám