Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu osvobodili rukojmí a zajali velitele

Česká jednotka speciálních sil 601. skupiny v rámci svého nasazení v Afghánistánu osvobodila dva rukojmí a rovněž zajala několik povstaleckých velitelů. Zadržela také velké množství drog i chemických látek k výrobě výbušnin. Informace o úspěších českých vojáků přinesla výroční zpráva Vojenského zpravodajství (VZ) za rok 2012.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vozidla používaná 1. úkolovým uskupením speciálních sil v afghánském Džalálábádu

Článek

Stovka příslušníků speciálních sil provedla v Afghánistánu téměř 150 operací. „Podařilo se zadržet velké množství hledaných osob, z toho několik vysoce postavených polních velitelů. Dále došlo k osvobození dvou rukojmích,“ uvádí zpráva VZ.

Speciálové při svých akcích zabavili 1,3 tuny hašiše, 50 kilogramů marihuany a 1,3 tuny chemikálií pro výrobu improvizovaných výbušných zařízení. Zajistili také velké množství zbraní a munice.

Vojáci elitní jednotky se od prosince 2011 do června 2012 často dostali do přestřelky s nepřítelem. Podle zprávy VZ způsobili islamistickým povstalcům velké ztráty. „Vysokou profesionalitu“ jednotka prokázala při obraně spojenecké základny Finley Shields 14. dubna 2012, „kde v počáteční fázi útoku nepřítele byly jedinou efektivní bojovou silou čelící útoku na základnu“, uvádí zpráva.

Vedlejším úkolem českých vojáků byla distribuce humanitární pomoci mezi afghánské obyvatelstvo. Speciálové tak rozdávali přikrývky, zimní oblečení a školní potřeby.

Část elitních vojáků je v současnosti nasazena v hlavním městě Kábulu, kde chrání budovu českého velvyslanectví. V roce 2012 se v afghánské metropoli vystřídaly tři jednotky po dvaceti mužích. Jejich mise pokračuje i letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám