Hlavní obsah

Nejaktivnější špióny mají u nás Rusko a Čína, tvrdí Vojenské zpravodajství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výroční zprávy Vojenského zpravodajství (VZ) byla loni na českém území nejaktivnější ruská rozvědka. Aktivitu u nás vyvíjely rovněž čínské zpravodajské služby, které se zaměřovaly na získávání ekonomických a politických kontaktů. Zpravodajci rovněž varovali, že frustrace z hospodářské krize v Evropě může z extremismu přerůst v terorismus.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Některé případy předali zpravodajci Vojenské policii.

Článek

Zpravodajci konstatovali, že ruská rozvědka je na našem území aktivní dlouhodobě a loni její aktivita spíše poklesla.

„Ve srovnání s předchozími roky došlo k dílčímu poklesu aktivit těchto služeb zaměřených na získávání informací a vytváření využitelných kontaktů v prostředí resortu ministerstva obrany,“ uvádí zpráva Vojenského zpravodajství.

Aktivní jsou i čínská civilní a vojenská rozvědka. Nesnaží se tolik získávat informace o ministerstvu obrany a armádě. „Hlavní úsilí soustřeďují spíše do politicko-ekonomické sféry,“ tvrdí VZ.

V České republice se pohybují i špióni dalších zemí. Například států bývalého Sovětského svazu nebo zemí Středního a Blízkého východu. Agenti se tradičně kryjí jako diplomati svých států.

Riziko terorismu

„Vzhledem k možným důsledkům probíhající ekonomické a společenské krize není vyloučen ani vzestup rizika souvisejícího s hrozbou terorismu, ve který by v případě absence pozitivního vývoje v Evropě mohl přerůst levicový nebo pravicový extremismus,“ uvádí zpráva VZ.

V souvislosti s extremismem se vojenští zpravodajci snaží odhalovat pokusy radikálů proniknout mezi vojáky. Uchazeči o vstup do armády jsou proto prověřováni.

Citlivá data se mohou dostat ven

Vojenské zpravodajství v roce 2012 rovněž zaznamenalo snahu domácích a zahraničních podnikatelských skupin i jednotlivců o nepřiměřený zisk na úkor ministerstva obrany. Zaměstnanci VZ proto sledovali případy obchodů, při nichž hrozilo nehospodárné vynakládání financí. Nejzávažnější případy byly předány Vojenské policii, uvádí zpráva.

Problémem ministerstva obrany je porušování ochrany utajovaných informací některými zaměstnanci, kteří citlivá data nahrávají na veřejná datová úložiště. Podle VZ však nešlo o zásadní pochybení. Na ministerstvu neunikly utajované informace NATO, EU a partnerských států, uvádí zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám