Hlavní obsah

Nestrany Babiše a Okamury jsou důsledkem Havlovy politiky, tvrdí Klaus

Právo, Jan Martinek
Praha

Bývalý prezident Václav Klaus ve středu besedoval se studenty pražské Vysoké školy obchodní. Jeho přednáška se nesla převážně v kritickém duchu směrem k Evropské unii, exprezident si ale také například rýpl do některých současných politiků a vyjádřil se i směrem ke svému nástupci na Pražském hradě Miloši Zemanovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus se studenty diskutoval i o vystoupení z EU, které nastínil jako jednu z možných variant ve své nové knize Česká republika na rozcestí. „Je to racionálnější projekt než docílit z pozice malého státečku změny na celoevropském poli,“ řekl exprezident studentům.

Evropskou unii přirovnal Klaus v nadsázce k RVHP. „To byla socialistická Evropská unie,“ řekl za pobaveného smíchu studentů. „Už máme evropskou měnovou unii. Po ní bude následovat fiskální unie, a poté politická unie – Svaz evropských socialistických republik. Sen všech evropských fanatiků a eurofilů,“ nebral si servítky Klaus. Na přednášce také připomněl, že například podle zjištění německého ministerstva spravedlnosti je 85 procent německé legislativy přímou direktivou z Bruselu.

Klaus: Teď tu máme nestrany

Pohovořil i o české politice. Největším současným problémem podle něj je oslabení politických stran. „Zažíváme neustálý atak na politické strany od tzv. nepolitické politiky, který začal už Václav Havel. Výsledkem jsou hnutí Andreje Babiše a Tomia Okamury,“ řekl Klaus, podle kterého jsme dřív měli jasně vyprofilované politické strany, ale teď už máme „nestrany“.

Jeden ze studentů položil v besedě exprezidentovi otázku, co říká na současné kroky Miloše Zemana. „Zeman je standardní levicový politik, s jehož názory v devadesáti procent nesouhlasím, ale vždy jsme se elementárně respektovali. Byl to můj úhlavní nepřítel na druhé straně barikády,“ řekl Klaus.

„Ale když to vezmu sportovní terminologií – Zeman je samozřejmě nesportovec – tak my dva spolu hrajeme basketbal. Kdežto soudruh Schwarzenberg a soudruh Babiš nám říkají, že basketbal je na nic, a chtějí s námi hrát vodní pólo,“ použil nadsázku Klaus.

Po skončení besedy mu plné auditorium dvakrát zatleskalo. „Jako člověk mi pan Klaus sympatický není. Působil na mě sebestředně,“ řekl Novinkám jeden ze studentů. Naopak jeho spolužačce se přednáška líbila. „Bylo to velmi zajímavé, dozvěděla jsem se nové věci. Ale třeba s jeho názory na globální oteplování moc nesouhlasím,“ uvedla studentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám