Hlavní obsah

Žádný alkohol ani kolaps, uťal ministr dohady o Zemanově úrazu

Prezident Miloš Zeman nemá podle šéfa konzilia a ministra zdravotnictví Martina Holcáta poraněný obličej a zranění kolena si nepřivodil jako důsledek požití alkoholu. Holcát ve středu znovu odmítl veškeré spekulace o Zemanově zdravotním stavu a dodal, že v budoucnu o něm bude informovat pouze tiskovými zprávami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Rozhodně se musím jako lékař ohradit proti nepravdivým tvrzením, která se v posledních dnech v médiích objevují, a sice že došlo k úrazu v důsledku požití alkoholu, že šlo o kolaps s následným bezvědomím nebo že by při pádu došlo k poranění obličeje. Nic takového se nezakládá na pravdě. Zdravotní stav pana prezidenta je uspokojivý a také subjektivně se cítí dobře," uvedl Holcát v tiskové zprávě.

Výhradně takovou formou chce zdravotní stav hlavy státu komentovat i do budoucna vzhledem k "neustálým dehonestujícím a lživým zprávám v médiích".

Ve středečním vyjádření také šéf konzilia shrnul dosavadní fakta o zranění a aktuálním zdravotním stavu Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Martin Holcát

"Prezident v noci z 29. 10. na 30. 10. při zakopnutí o koberec upadl na pravou nohu a poranil si pravé koleno," uvádí v textu, kde také vyjmenovává vyšetření, kterými Zeman prošel. [celá zpráva]

"Byly provedeny laboratorní testy, které mj. absolutně vylučují přítomnost alkoholu v krvi," konstatuje mimo jiné. "Jde o nepříjemné a bolestivé, ale na druhou stranu nikoli vzácné poranění kolenního kloubu, které vyžaduje fyzický klid, omezení pohybu v kolenním kloubu a došlapu na pravou nohu," napsal dále Holcát. Celkovou dobu rekonvalescence odhaduje na tři až šest týdnů.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Aktuální vyšetření podle Holcáta neprokázala vážnější změny zdravotního stavu prezidenta, který trpí cukrovkou. "Pan prezident dodržuje klidový režim, řídí se doporučenou dietou, a to včetně zákazu požívání alkoholu. V neděli již také začal rehabilitovat, začíná zapojovat chůzi o berlích," konstatoval v tiskové zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám