Hlavní obsah

Moravskoslezská ČSSD chce zrušit zákaz spolupráce s komunisty

– Ostrava
Právo, den

Moravskoslezská konference sociálních demokratů, která se uskutečnila v pondělí v Havířově na Karvinsku, dala doporučení k tomu, aby bylo na chystaném mimořádném sjezdu strany zrušeno Bohumínské usnesení.

Článek

To schválila ČSSD pod vedením Miloše Zemana v roce 1995 v Bohumíně a sociální demokraté si v něm zakázali politickou spolupráci s několika extrémistickými stranami, mimo jiné i s KSČM. Kromě komunistů to pak byli Sládkovi republikáni či moravští nacionalisté.

Právu to ve středu večer sdělil hejtman Moravskoslezského kraje a zároveň nově zvolený šéf krajské organizace Miroslav Novák.

„S tímto doporučením přišla naše okresní organizace z Frýdku-Místku, my jsme pak v pondělí na krajské konferenci její doporučení zrušit Bohumínské usnesení podpořili. Rozhodnout však bude muset mimořádný sjezd naší strany, který se uskuteční zřejmě příští rok na jaře,“ uvedl Novák a upozornil na to, že Bohumínské usnesení již zcela neplní svou funkci. „Většina zde zmíněných stran totiž již zanikla,“ upozornil Novák.

Naposledy odmítli sociální demokraté zrušit toto usnesení letos v březnu na ostravském sjezdu. Předseda ČSSD Bohumil Sobotka tehdy na tiskové konferenci při závěru stranického sjezdu uvedl, že sociální demokracie nepočítá s tím, že by uzavírala koaliční vládu s komunisty. Proto také podle něj nebylo Bohumínské usnesení na březnovém sjezdu zrušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám