Hlavní obsah

Klaus si postěžoval na Bobošíkovou: Netušil jsem, že budu na billboardech

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Exprezident Václav Klaus poskytl ještě před volbami obsáhlý rozhovor studentskému magazínu, ve kterém mluví například o tom, že na billboardech hnutí Hlavu vzhůru, které před volbami podpořil, se objevil bez svého vědomí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Předvolební billboard bloku Hlavu vzhůru! v Ostravě

Článek

„Že paní Bobošíková mé slovo „vyjádřím podporu“ přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil,“ řekl Klaus, který se na Bobošíkovou přesto nezlobí.

„Říkám, že jsem to netušil a určitě to nebyl můj plán. Na druhé straně jsem k určitým lidem loajální člověk, takže se za ně na to nezlobím. Ale ne že by mně to nevytvářelo určitou osobní újmu,“ uvedl časopisu iList bývalý prezident. Volební program hnutí, které mělo jeho tvář na billboardech, podle svých slov ani nečetl.

„Veškeré výstupy byly na základě přání Václava Klause konzultovány a schváleny jeho okolím,” uvedla v reakci na exprezidentovo tvrzení Bobošíková.

Hnutí Hlavu vzhůru, které investovalo do kampaně 20 miliónů korun, skončilo ve volbách fiaskem: dostalo pouze 0,44% voličských hlasů.

Václav Klaus podpořil Bobošíkovou, její stranu vidí jako tu správnouVideo: Novinky

Klaus chtěl podle svých slov jen podpořit integraci pravicových proudů, která ztroskotala podle něj i na tom, že se do volebního bloku odmítli přidat Svobodní.

„Největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to strana Svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat,“ prohlásil Klaus ještě před volbami v rozhovoru.

Mach: Byl to jen slepenec

Podle Macha ale pokus Bobošíkové o sblížení více stran nebyl integrací pravice, ale spíše "slepencem" politických uskupení od levice po pravici.

"Je absurdní říkat, že to neuspělo kvůli naší neúčasti. I kdybychom se připojili, stále by se jednalo o slepenec," reagoval ve středu Mach. Bobošíková, Klaus a další ideoví rodiče integračního projektu by podle něj měli spíše hledat příčiny neúspěchu jinde.

„Slova Václava Klause beru jako poctu. Pokud říká, že jsme to byli my, kdo zasadil tomuto hnutí zásadní trhlinu, pak si asi myslí, že Svobodní jsou nejvýznamnější strana na pravici,” řekl Právu Mach. „Od začátku jsme se tohoto projektu odmítali zúčastnit, protože jsme ho nepovažovali za důvěryhodný pro pravicového ani levicového voliče,” dodal.

Klaus v rozhovoru také kritizuje Evropskou unii, k jejímuž opuštění nedávno zavelel ve své nové knize Česká republika na rozcestí. „Vadí mi jak převládající ekonomicko-sociální model v Evropě, tak integrační model, který působí v oblasti politiky, demokracie, resp. absence demokracie,“ řekl Klaus.

Krátce se vyjádřil i ke jmenování své ženy velvyslankyní na Slovensku. „Já jí to opravdu přeju, protože ona měla dlouhodobý pocit, že dělá pouze první dámu a že je v tomto smyslu blokována z celé řady svých aktivit, které by jinak dělala,“ uvedl Klaus.

Předvolební spot volebního bloku Hlavu vzhůru

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám