Hlavní obsah

Zeman nevysvětlil vše, zní v ČSSD

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slova prezidenta Miloše Zemana pro úterní Právo ohledně lánské schůzky některé sociální demokraty nijak neuklidnila. Naopak ale doufají, že prezident splní slib pověřit jednáním o vládě toho politika, kterého vedení ČSSD doporučí. K tomu má po sérii krajských usnesení soc. dem. našlápnuto šéf Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Účastníci schůzky s prezidentem – Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc

Článek

V telefonickém rozhovoru Zeman pro Právo prohlásil, že utajování schůzky považuje za komické, že její účastníky nepovažuje za pučisty, ale za lidi s jiným názorem, že bude respektovat rozhodnutí ÚVV soc. dem. pro pověření jednat o vládě a že ani nebude žádat 101 podpisů pro vznik vlády.

Sobotka Právu sdělil, že o tom, kdo bude za ČSSD pověřen sestavením vlády, rozhodne ÚVV soc. dem., ne Hrad, takže pověření očekává. „Vyjádření prezidenta v rozhovoru pro Právo pokládám za velmi realistická,“ uvedl.

V souvislosti s lánskou schůzkou si ale servítky nebere. „Chápu pana prezidenta, že vnímá snahu utajit schůzku jako směšnou, ale na to musí odpovědět aktéři. Samotná schůzka je jen kamínek do mozaiky, která ukazuje, jak někteří funkcionáři soc. dem. nezvládli svou odpovědnost a zachovali se způsobem, který stranu silně poškodil,“ reagoval Sobotka.

„Pánové o schůzce lhali, zapírali ji, dokonce na jednání předsednictva i poslaneckého klubu,“ podotkl.

Jak dodal, není možné, aby ve straně existovalo paralelní vedení, které vede vlastní jednání o povolební situaci. „Takovým způsobem se v demokratické politické straně nejedná. Takovým způsobem soc. dem seriózně nikdy vládu sestavit nemůže,“ prohlásil.

„Nevadí, že lhali?“

Zemanovo vyjádření ke schůzce udivilo i místopředsedu soc. dem. Lubomíra Zaorálka.

„Stejně dál nevíme, o čem schůzka byla. Pan prezident ji moc neobjasnil. Udivuje mě, že prezidentovi vůbec nevadí, že politik veřejnosti opakovaně lhal. To je podle mě neomluvitelné. Vypadá to, jako by to prezidentovi nevadilo, jako by to nechtěl vidět,“ řekl Právu.

Zaorálkovi stále není jasný obsah schůzky. „Mně jeden z účastníků říkal, že podle prezidenta už nelze na Sobotkovi stavět, protože je to mrtvola. Kdo tu lže? Někdo stoprocentně,“ čeká Zaorálek další vysvětlení účastníků.

Podle něj účastníci schůzky zneužili své funkce. „Prezident by se s nimi nesešel, kdyby neměli ty funkce, které jim umožňují svrhnout předsedu strany. Bylo to spiknutí, vše naznačuje, že se tam dohodlo i to, co se odehrálo na tom nedělním předsednictvu (které Sobotku vyzvalo k rezignaci),“ je přesvědčen.

Zaorálek ale naopak spoléhá, že Zeman Sobotku pověří jednáním o vládě. „Věřím, že prezident po uklidnění situace v soc. dem. splní své slovo a pověří jednáním o sestavení vlády toho, koho mu ČSSD navrhne. Nemá podle mého už jinou možnost. Po nedělním ÚVV bude Bohuslav Sobotka připraven toto pověření přijmout a zahájí jednání.“

Štěch: Prezidentovu vyjádření moc nerozumím

Šéf Senátu Milan Štěch nepovažuje prezidentova slova ohledně lánské schůzky za šťastná: „Vyjádření prezidenta moc nerozumím. I když je odpovědnost především na těch, kteří na tu schůzku jeli a neměli elementární slušnost, aby to svým kolegům řekli. Jet tam několik hodin po volbách a neinformovat předsedu soc. dem. je neslušné a zákeřné,“ řekl Právu.

„Nehodlám polemizovat s panem prezidentem, on si může pozvat k sobě, koho chce, ale opakuji, že prezident by se měl snažit přispívat ke stabilitě politického systému a o to více ve straně, která je mu programově nejbližší,“ dodal Štěch.

Tejc: Každý má právo na názor

Účastníci schůzky se ani v úterý do většího vysvětlování nepustili. První místopředseda ČSSD Michal Hašek trvá na prohlášení, že schůzku v Lánech považoval za tajnou.

„Vyjádření pana prezidenta beru na vědomí, nemám potřebu je dále komentovat. Ohledně lánské schůzky platí mé dřívější prohlášení, že jsem ji po dohodě s kolegy chápal jako neveřejnou,“ sdělil Právu.

O něm Zeman Právu řekl, že být na jeho místě, přijetím u prezidenta by se spíš chlubil.

Šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc, který v Lánech také byl, nevnímá vyjádření prezidenta jako hození přes palubu.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Nikdy jsem nebyl na žádné jiné palubě než na palubě ČSSD. Od začátku jsem nevnímal schůzku jako nejlepší nápad – ne ji samotnou, ale den, kdy se konala. Jednání se netýkalo žádné kriminální činnosti. To, že se kolem ní udělala chyba, je nepochybné, a mrzí mě, že jsem dnes bezdůvodně obviňován ze lhaní. Myslím, že každý má mít právo na názor, byť je v rozporu s názorem předsedy strany,“ řekl Tejc Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám