Hlavní obsah

Úředníci měli podvádět při výběrovém řízení v Českém Krumlově

Právo, orh

Policisté stíhají tři muže ve věku 55, 56 a 59 let, že v postavení vedoucího odboru, tajemníka a právníka na Městském úřadě v Českém Krumlově v roce 2009 obešli zákon při veřejné zakázce na IT technologie. Městu měli způsobit škodu ve výši nejméně 1,1 miliónu korun. Ani jeden z mužů už na městském úřadě nepracuje.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Český Krumlov

Článek

„V těchto dnech kriminalisté obvinili trojici mužů, úředníků městského úřadu, z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dopustili se jich formou spolupachatelství,“ informoval Právo mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Trojice mužů z Krumlovska, z Liberce a Budějovicka prý v roce 2009 v postavení vedoucího odboru, tajemníka úřadu a právníka úřadu obešla zákon o zadávání veřejných zakázek.

Víc než miliónová škoda

„Úmyslně rozdělili zakázku přesahující dva milióny korun, zakázku na obnovu IT technologií pro úřad, na devět malých dílčích zakázek, aby mohla být vítězem předem dohodnutá firma. Samozřejmě také proto, aby nemusela být vyhlášena veřejná soutěž a řádné zadávací řízení,“ zdůraznil Matzner s tím, že muži tak jednoznačně pomohli společně zajistit prospěch „vybrané“ společnosti.

„Dle soudního znalce tak tímto protizákonným postupem způsobili městu škodu ve výši minimálně 1,1 miliónu korun. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě,“ dodal Matzner.

Jak řekl Právu starosta města Dalibor Carda (ČSSD), muži už na městském úřadě v Krumlově nepracují. „Ani jeden z nich už u nás není. Jinak se k celé věci nemohu nyní vyjadřovat. Vím, jen, že ji vyšetřuje policie,“ konstatoval Carda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám