Hlavní obsah

Policista Petržílek, kterého zadrželi spolu s Bártou, je ve vazbě

Právo, Jakub Troníček

Jan Petržílek, vysoký důstojník protikorupční policie a někdejší příslušník civilní kontrarozvědky, který byl ve čtvrtek zadržen spolu s šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou, je podle zjištění Práva ve vazbě. Kauza se týká úniku odposlechů Romana Janouška.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako Bárta, který byl v pátek po jednom dni v cele propuštěn na svobodu, je Petržílek obviněn kvůli úniku odposlechů kontroverzního lobbisty Romana Janouška z tajné služby, detektivové ale prověřují i to, zda „nepouštěl“ informace také z protikorupční policie.

Oficiálně se ke kauze nechce kvůli přísnému režimu utajení žádná ze zainteresovaných institucí vyjadřovat, Právu nicméně vazební stíhání Petržílka potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Soud tak měl podle všeho obavu, že na rozdíl od Bárty by Petržílek mohl buď ovlivňovat důležité svědky, nebo v trestné činnosti pokračovat. Vazbě nasvědčuje i to, že Petržílek tento týden nepřišel do práce.

"Centrální mozek" útvaru

Důstojník, který je viněn z toho, že měl coby příslušník Bezpečnostní informační služby (BIS) vynést Bártovi citlivé záznamy odposlechů mezi Janouškem a např. bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem, přešel z tajné služby na protikorupční policii loni na jaře.

A to rovnou na velmi citlivé místo šéfa analytiky, tedy jakéhosi „centrálního mozku“ celého útvaru, kde se scházejí všechny důležité informace jednotlivých detektivů.

Petržílek k nim měl z titulu své funkce přístup, a právě proto nyní úřady zkoumají, zda nepůsobil jako tzv. krtek i v protikorupční policejní jednotce. „Je to samozřejmě předmětem dalšího prověřování,“ řekl k tomu Právu zdroj.

Vyšetřování vede BIS

Šéf protikorupční policie Milan Komárek, který Petržílka „zdědil“ po svém předchůdci Tomáši Martincovi, se k věci nechtěl vyjadřovat.

Dá se ale předpokládat, že útvar si v současné době provádí v tomto směru svou vlastní prověrku. „Pokud bude zjištěn nějaký únik, budeme se tím samozřejmě zabývat,“ poznamenal k tomu mluvčí jednotky Jaroslav Ibehej.

Po několika dnech mlžení je už také jasno v tom, kdo vlastně vede oficiální vyšetřování úniku odposlechů - proti původním informacím směřujícím ke Generální inspekci bezpečnostních sborů se totiž nyní ukázalo, že kauzu má ve skutečnosti na starosti inspekce samotné BIS.

Tuto možnost, o které už v pondělí spekuloval server Lidovky.cz, teď Právu potvrdil informovaný zdroj. Ten zároveň upřesnil, že inspekce bezpečnostních sborů se podílela pouze na čtvrtečním zatýkání, a to kvůli aktuálnímu působení Petržílka v rámci policie.

Záznamy měla dostat ABL

Mluvčí BIS Jan Šubert se nechtěl k vyšetřování stejně jako žalobce Michal Muravský z pražského městského státního zastupitelství jakkoliv vyjadřovat, na internetových stránkách tajné služby je nicméně k dohledání jeho loňské stanovisko, které angažování inspekce BIS potvrzuje.

„Objasňováním případu se zabývá Inspekce ředitele BIS pod dozorem státního zastupitelství Praha 1 a pod dohledem Městského státního zastupitelství Praha. Pro potřeby vyšetřování ředitel BIS už v průběhu května zbavil řadu důstojníků služby mlčenlivosti a nařídil uvolnit a vydat příslušné dokumenty,“ uvedl k tomu loni v srpnu Šubert.

Únik citlivých odposlechů se provalil loni na jaře, když je zveřejnil deník MF Dnes. Tajná služba měla podle dostupných informací Janouška odposlouchávat v roce 2007 a o dva roky později se měly záznamy monitorovaných hovorů a zpráv dostat do soukromé bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy Bárta řídil.

Reklama

Související témata:

Související články

Bárta je na svobodě

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta je na svobodě, v pátek opustil v doprovodu právníků policejní služebnu. Právu to potvrdil Bártův právník Oldřich Chudoba.

Výběr článků

Načítám