Hlavní obsah

Máme vyjíždět, až když přestane sněžit, tvrdí silničáři o nařízení ministerstva

Kdy mají řidiči v případě sněžení očekávat silničáře s pluhy a sypači v akci? Jakmile začne sněžit a hrozí komplikace na silnicích, nebo až poté, kdy sněžení ustane? O to se pře Karlovarský kraj s ministerstvem dopravy. Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) tvrdí, že resort změnil výklad vyhlášky a tlačí silničáře, aby se do údržby komunikací pouštěli, teprve až dosněží. Ministerstvo to popírá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

"Změnil se výklad vyhlášky, kde se píše, za jak dlouho po spadu sněhu mají silničáři vyjet. Dosud se spadem myslelo, kdy začne sněžit. Nyní by po spadu mělo být poté, co sněžit přestane," uvedl Navrátil.

V Karlovarském a Zlínském kraji letos ministerstvo dopravy uzavřelo nové smlouvy o zimní údržbě. V Karlovarském kraji vyhrála krajská Údržba silnic Karlovarského kraje. Bude mít na starosti údržbu silnic I. tříd, včetně hlavní tepny kraje, silnice R6.

Že bychom neměli vyjíždět preventivně, ale až se počasí uklidní. Jenže to by se doprava zastavila.
vedoucí Údržby silnic Karlovarského kraje Josef Bulka o informacích, která zazněla na školení

Jenže ministerstvo tvrdí, že nové smlouvy neobsahují změny. "Nově uzavřená smlouva na údržbu silnic v Karlovarském kraji nestanovuje žádné odlišné lhůty od těch, které stanoví platná vyhláška," sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

"Žádné informace o údajné změně lhůt pro údržbu nezazněly od ministerstva dopravy ani na školení dispečerů zimní údržby. Karlovarský kraj, potažmo jím vlastněná organizace Údržba silnic Karlovarského kraje, a. s., by se místo šíření nepřesných informací měl seznámit se smlouvou, kterou již podepsal," dodal Neřold.

Školení znělo jasně, brání se silničáři

Jenže i podle vedoucího zimní údržby Údržby silnic Karlovarského kraje Josefa Bulky to ze smluv vyplývá a také tak byli dispečeři instruováni na školení.

"Že bychom neměli vyjíždět preventivně, ale až se počasí uklidní. Jenže to by se doprava zastavila. Kamiónům stačí dva centimetry sněhu a stojí. Mnohdy i úmyslně zablokují dopravu, abychom přijeli. Jenže pokud se zastaví kamióny, tak my už se za ně nedostaneme," řekl Bulka. Dodal, že bude záležet na tom, jak bude ministerstvo postupovat v reálné situaci a jestli nebude výjezdy omezovat.

Pokud by podle Navrátila měli silničáři vyjíždět až po skončení sněžení, hlavní tahy budou i několik hodin pod sněhem, na což nejsou řidiči v Česku zvyklí. "Zatímco krajské silnice nižších tříd by byly uklizené, hlavní tahy by byly nesjízdné," obává se Navrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám