Hlavní obsah

Za podfuk s maturitou půjde expolicista znovu před soud

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Bývalý policista Karel Čada, kterého letos v létě zprostil plzeňský okresní soud obžaloby z podvodu a padělání veřejné listiny, nemá zdaleka vyhráno. Státní zástupce totiž uspěl s odvoláním a případ se znovu vrací do soudní síně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Karel Čada (vpravo) u soudu

Článek

„Krajský soud původní rozsudek zrušil, neboť soud prvního stupně se nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí. Musí doplnit dokazování a pak znovu rozhodnout,“ řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Čadu žalobce postavil před soud za to, že v roce 1996 při přijímacím řízení do služebního poměru předložil jako doklad o středoškolském vzdělání padělané maturitní vysvědčení, které pak o několik let později použil také k tomu, aby se dostal na vysokou školu.

Škodu prý nešlo vyčíslit

Soudkyně Lucie Bočková v srpnu rozhodla, že jednání Čady ve vztahu k policii není trestným činem. Jeho jednání v souvislosti s přijetím na vysokou školu zase zastavila s ohledem na promlčení. „Nelze vyčíslit škodu, kterou obžalovaný způsobil. Tím nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ zdůvodnila tehdy soudkyně.

S nárokem na náhradu škody se k trestnímu řízení připojila Policie ČR a po Čadovi požadovala více než pět miliónů korun, které mu jako mzdu a další náležitosti vyplatila během patnáctileté služby. Podle vyjádření soudkyně ale obžalovaný práci odváděl v požadovaném rozsahu i kvalitě. „A za to dostával mzdu,“ vysvětlila soudkyně.

U policie byl dvakrát

Čada u soudu odmítl vypovídat. „Nejsem si vědom, že bych něco provedl. Do té školy jsem chodil – jednalo se o dálkové studium,“ uvedl při výslechu v přípravném řízení.

Tvrdil, že studium mu na škole zprostředkoval člověk, se kterým se seznámil v pražské vojenské nemocnici, kde se léčil. „Tak jsem mu asi naletěl stejně jako ti ostatní, co tam se mnou do té školy chodili,“ uvedl Čada ve své dřívější výpovědi.

Čada nastoupil k policii už v roce 1991 a o dva roky později odešel do civilu. Znovu se pak vrátil v roce 1996. Se žádostí o přijetí tehdy předložil i notářsky ověřenou kopii maturitního vysvědčení, podle které ukončil středoškolské vzdělání na gymnáziu v Podbořanech.

Do civilu odešel na vlastní žádost v roce 2011, kdy už měl nárok na výsluhový příspěvek. Krátce předtím, než ukončil služební poměr, ho někdo udal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám