Hlavní obsah

Moravskoslezská ČSSD podpořila Sobotku, Rykala rezignoval

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Krajská volební konference moravskoslezské ČSSD v pondělí volila svého nového šéfa a řešila situaci ve straně. Zazněly návrhy na podporu předsedy Bohuslava Sobotky, které také členové odhlasovali. Sobotka se jednání osobně účastnil. Vyzval šéfa ostravské ČSSD Adama Rykalu k vyvození osobní zodpovědnosti za hlasování o jeho odstoupení. Rykala tak poté učinil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bohuslav Sobotka se zúčastnil krajské volební konference ČSSD v Havířově.

Článek

Podle nového krajského šéfa ČSSD na severní Moravě a ve Slezsku Miroslava Nováka přijali účastníci konference na závěr čtyři zásadní rozhodnutí. „Krajská organizace podporuje Bohuslava Sobotku, považuje ho za předsedu a jediného kandidáta na premiéra za sociální demokracii. To druhé usnesení je, že požadujeme, aby vyjednávací tým byl pod vedením Bohuslava Sobotky a měl plnou podporu poslaneckého klubu,“ objasnil Novák.

Delegáti také vyzvali všech 20 členů předsednictva, kteří hlasovali po volbách proti předsedovi strany, aby opustili své stranické funkce a pětice, která se zúčastnila lánské schůzky s prezidentem, aby opustila posty ve vedení strany. „Jedná se o Haška, Tejce, Škromacha, Zimolu i Chovance. Zimola už tak učinil,“ dodal předseda KVV ČSSD v Moravskoslezském kraji a hejtman Novák.

Rykala odstoupil   

Předseda strany Bohuslav Sobotka upozornil, že odpovědnost z hlasování na předsednictvu strany by měl vyvodit i šéf ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala, který se při hlasování postavil za Haška. „I tady jsem zaznamenal řadu kritických připomínek k tomu, jak dva zástupci regionu hlasovali, přitom pro to neměli žádnou podporu regionu. Očekávám proto, že i Adam Rykala by z toho měl vyvodit osobní zodpovědnost,“ dodal Sobotka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V Havířově se konala 4. listopadu krajská volební konference ČSSD.

Krátce nato poslanec Adam Rykala na místo člena předsednictva ČSSD i Ústředního výkonného výboru rezignoval a rezignační dopis předal osobně Sobotkovi. Poté rezignoval také na post místopředsedy moravskoslezské soc. dem. Do něj byl přitom schválen několik hodin předtím, a to tím nejtěsnějším poměrem hlasů.

„Vnímám ty nálady, které jsou na krajské konferenci mezi delegáty, a nebudu se vlamovat někam zavřenými dveřmi a myslím, že si musím do budoucna věci v sociální demokracii odpracovat a získat si důvěru delegátů,“ vysvětlil Rykala, který však zůstane i nadále předsedou ostravské ČSSD a poslancem. Jeho rozhodnutí rezignovat se prý zrodilo v průběhu konference.

 Moravskoslezskou ČSSD povede hejtman Novák

Novým krajským šéfem ČSSD v Moravskoslezském kraji se stal hejtman Miroslav novák. Na krajské konferenci mu dalo hlas 93 delegátů ze 140. Jeho protikandidát, místostarosta Rýmařova Jaroslav Kala, dostal 39 hlasů.

Ve funkci předsedy Krajského výkonného výboru vystřídal Novák po čtyřech letech ostravského primátora Petra Kajnara. Ten na funkce v regionálním vedení strany už nekandidoval.

„Beru to jako silný mandát, koneckonců po dlouhé době se opět utkali o místo krajského předsedy dva kandidáti, a těším se na spolupráci s novým krajským výkonným výborem,“ uvedl Novák krátce po svém zvolení s tím, že chce stavět hlavně na zkušenostech komunálních politiků.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstranti za Bohuslava Sobotku v Ostravě

„Snad lidi přivedu k rozumu”

Za jeden z největších úkolů nového krajského vedení ČSSD považuje zklidnit situaci hlavně v ostravské ČSSD, která mimo jiné vyzvala nyní již bývalého krajského předsedu Kajnara, aby stranu opustil. Důvodem byly jeho žaloby a návrhy na pozastavení kandidátky soc. dem. před nedávnými předčasnými volbami. „Lidé prostě spolu musí umět mluvit. Mrzí mě, že někteří jsou v takové antagonii, že spolu hovořit nechtějí. Doufám, že je přivedu k rozumu,“ věří Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám