Hlavní obsah

Od ANO si lidé slibovali změny, mezi lídry bodoval Okamura, tvrdí průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavními důvody pro volbu té které strany byly dva týdny před volbami programové otázky a možnost provést potřebné změny. Podle průzkumu STEM tyto důvody uváděla necelá třetina respondentů. Šanci na prosazení změn viděli voliči zejména u hnutí ANO, zatímco pro voliče hnutí Úsvit přímé demokracie byla více než pro jiné určující osobnost předsedy Tomia Okamury, plyne z průzkumu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Konkrétní program oslovil zejména potenciální voliče KSČM (34 procent), ČSSD (32 procent) a TOP 09 (30 procent).

Největší šanci na prosazení změn si voliči slibovali od hnutí ANO (47 procent), ČSSD (34 procent) a hnutí Úsvit (26 procent).

Naopak voliči ODS výrazně nejčastěji přiznávali, že tuto stanu volí vždy (39 procent). Podobnou věrnost deklarovali již pouze stoupenci lidovců (26 procent).

Osobnost předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury byla hlavním důvodem pro volbu uskupení pro 44 procent potenciálních voličů. Charisma předsedy a dalších osobností se projevilo rovněž u TOP 09, kde ji jako určující důvod pro podporu strany uvedlo 26 procent voličů. Osobnost předsedy byla naopak zcela zanedbatelným důvodem pro příznivce ČSSD (2 procenta) a KSČM (3 procenta).

Hlavní důvody pro volbu stran (v procentech)
Konkrétní politika a volební program30
Šance provést změny28
Vždy volím tuto stranu12
Předseda, osobnosti strany12
Orientace strany10
Protest proti jiné straně4
Přesvědčila mě kampaň4
zdroj: STEM

Záměr hlasovat proti některé jiné straně byl marginální důvod stejně jako to, že by je přesvědčila volební kampaň.

Průzkum se uskutečnil mezi 8. a 15. říjnem, odpovídalo v něm 1052 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám