Hlavní obsah

Poslanci na dvou židlích: Nováčci ve Sněmovně řeší, co se svými funkcemi

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Sněmovní volby neznamenají jen velké změny v parlamentu, ale způsobí i personální zemětřesení v různých institucích. Mnoho nových poslanců bude muset řešit, co dál. Dá se sedět na dvou židlích?

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny

Článek

V minulosti si svou profesi vedle poslancování ponechávali hlavně lékaři. Vysokoškolští učitelé si krátili úvazky, právníci pozastavovali advokátní praxi. Jen podnikatelé nemuseli upravovat nic, jejich firmy vesele jely dál.

Někteří noví zákonodárci často netuší, co je čeká. Ti zkušenější, kteří si již parlament vyzkoušeli, vědí, že budou muset svůj pracovní rozvrh od základu změnit.

Hovorka opustí post ředitele nemocnice

Ví to třeba bývalý senátor Jiří Zlatuška z hnutí ANO, který je profesorem informatiky na brněnské Masarykově univerzitě. „Sněmovna pro mě bude prioritní,“ řekl Právu Zlatuška. „Ale nechtěl bych ze školy zcela vycouvávat a věřím, že to bude nějak skloubitelné. Upravovat své plány budu za pochodu, ještě neodhadnu jak, ale věřím, že stihnu i učit,“ dodal Zlatuška.

To lidovecký poslanec a někdejší rebel, který se vzpíral stranické centrále, Ludvík Hovorka, jenž řídí nemocnici v Uherském Brodě, se chystá k radikálnímu řezu: ředitelský post opustí.

„Neodchází se mi lehce, ale nemohu dělat současně manažerskou funkci a být ve Sněmovně. Nemocnice se řídit po telefonu nedá. Pokud chci dělat práci poslance naplno, tak by to znamenalo, že bych v ní nemohl být řadu dní z měsíce, čímž by zdejší lidé trpěli,“ řekl Právu.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zase slíbil opustit jeho ředitel Jiří Junek, také z kandidátky KDU-ČSL. Nechce sedět na dvou židlích, ale ze dne na den to změnit nejde.

Tabulku s novým jménem budou muset nechat vyrobit i na dveře šéfa olomouckého magistrátu, který hodlá opustit primátor Martin Novotný (ODS). Ten se již nechal slyšet, že „oboje zvládat, až to Sněmovna rozjede“, skutečně nechce.

Osiří hejtmanství?

Náchodskou radnici se ale nechystá opustit soc. dem. starosta Jan Birke. „Je to jen otázka organizace práce a schopných lidí, kterými jsem obklopen. Zvládnu to bez problémů, rezignovat nehodlám, chci dokončit to, co jsme tu za tři roky udělali,“ řekl Právu.

Rozhodování čeká i nymburského starostu a náměstka středočeského hejtmana Miloše Peteru (ČSSD). Dal si na to lhůtu do Vánoc. Již nyní ale ví, že některé funkce zastávat nebude.

Vybrat si bude muset také pět soc. dem. hejtmanů. Návodem jim je usnesení stranického ÚVV, které jim již před volbami doporučilo, aby se do půl roku rozhodli, kterou z funkcí si ponechají.

Kumulaci funkcí, která způsobila, že hejtmani Michal Hašek (jižní Morava), David Rath (střední Čechy) i Josef Novotný (Karlovarsko) patřili v minulé Sněmovně k největším absentérům, považuje vedení ČSSD za nevhodné.

Jenže nově zvolení hejtmani se do definitivního rozhodnutí moc nehrnou. Vyčkávají, jak se vyvine povolební vyjednávání, aby nakonec neskončili jen jako řadoví poslanci. Jihočeský Jiří Zimola a Hašek dopředu ohlašovali, že obě funkce si určitě neponechají. Ale pouze plzeňský Milan Chovanec se už vyjádřil jasně – v neděli oznámil, že jako hejtman 9. prosince skončí.

Zimola jako účastník dnes už legendární lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana složil funkce ve vedení strany (člen předsednictva a ÚVV) a stáhl se do kraje, kde soc. dem. vedle hejtmanství šéfuje. A Haška nejspíš čeká něco podobného.

Zbývají ještě vysočinský hejtman Jiří Běhounek a karlovarský Novotný, před nimiž stojí rozhodnutí, čemu dají přednost.

Mackovík si ponechá leteckou záchranku

Obdobné doporučení jako soc. dem. svým poslancům adresuje i vedení KSČM. Zcela jistě ho vyslyší ředitel liberecké Zdravotnické záchranné služby Stanislav Mackovík. Aby si uvolnil ruce pro práci ve Sněmovně, již se s hejtmanem domluvil na svém odchodu z funkce ke konci roku.

„Odejít ze dne na den může jen schizofrenik. V pondělí mu to oznámím i písemně. Chci si ale nechat odbornost záchranáře na letecké záchrance, kterou dělám po celou dobu svého ředitelování. Vycházejí mi služby o víkendu, jednou za čtrnáct dní. A přizpůsobím si i služby na rychlé záchrance, což jsou většinou dvě noční,“ svěřil se Mackovík Právu.

Pouze poslaneckou funkci si ponechá i jeho stranická kolegyně z jižních Čech Alena Nohavová. Vzdá se postu krajské radní, protože ve Sněmovně bude mít dost práce a obě věci by nestíhala.

Akademici se přetahují

Dilema řeší i představitelé vysokých škol. Zatímco děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice poslanec ODS Simeon Karamazov čelí tlaku, aby akademickou půdu opustil, jeho kolega, děkan přírodovědecké fakulty v Českých Budějovicích František Vácha (TOP 09) má ruce volné.

Oba děkani jsou přesvědčeni, že se jejich funkce dá s poslancováním skloubit. Jenže pardubický rektor Miroslav Ludwig trvá na tom, že v akademických funkcích by poslanci být neměli.

Budějovický rektor Libor Grubhoffer sice podle Váchy také souběh obou funkcí nevidí jako nejšťastnější řešení, ale rozhodnutí ponechá na děkanovi. „Také si myslím, že politika na akademickou půdu nepatří, ale nikdy jsem ji do práce netahal a tahat jistě nebudu,“ řekl Právu Vácha. Je přesvědčen, že lidé typu profesorů, docentů a dalších odborníků, kteří něco ve svém oboru již něco dokázali, by se měli o politiku zajímat a měli by se ve společnosti angažovat.

Vácha má být děkanem ještě více než rok. „Nikdy jsem ve Sněmovně nebyl, ale vím, že se chci práci v ní věnovat stejně zodpovědně jako děkanování,“ sdělil.

„Ve chvíli, kdy zjistím, tedy když mi třeba kolegové řeknou, že jednu z těch prací zanedbávám, tak se rozhodnu. Jestli ale budou příští rok další volby, tak se nechci ukvapit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám