Hlavní obsah

Zeman je na vozíku, ošetřují ho sestry boromejky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman je po nedávném úrazu kolene ve stabilizovaném stavu a bez bolestí, ještě několik týdnů ale nebude moci chodit a zůstane na vozíku. Pohybovat se s berlemi bude moci jen výjimečně, řekl v neděli ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, který je šéfem prezidentova lékařského konzilia.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Prezidentův stav je stabilizován. Je v pohodě. Mrzí ho, že nemůže chodit. Bolesti ale už nemá a je optimisticky naladěný," uvedl Holcát.

Hlavu státu v neděli prohlédli ortopedi, rehabilitační lékař a internista. Vysvětlovali Zemanovi, jak by měl chodit o berlích.

"Moc ho ale chodit nenecháme. Má domácí péči a ošetřovatelku. Starají se o něj sestry boromejky. Využili jsme jejich služeb," dodal Holcát. Boromejky pečovaly v minulosti i o prezidenta Václava Havla.

Podle Holcáta se výrazné změny v Zemanově stavu nedají očekávat. Začne pomalu rozhýbávat nohu, kterou má fixovanou. Lékaři mu budou ortézu postupně uvolňovat o pár stupňů, upřesnil ministr v demisi. Prezident užívá také léky proti srážení krve. Podle Holcáta po úrazu, po němž se nehýbe končetinami, mohou vzniknout trombózy.

Žádná mrtvice, tvrdí Holcát

Prezident v noci z úterý na středu doma upadl a poranil si koleno. Dostala se mu do něj krev. Ve čtvrtek přijel do motolské nemocnice, kde zůstal do pátku. Lékaři mu provedli řadu vyšetření, a to třeba neurologické, interní či magnetickou rezonanci.

Holcát vyloučil, že by za úrazem byl alkohol či že by prezident dostal jinou chorobu. V aktuálním vydání časopisu Týden se totiž objevily informace, že by prezidentovy potíže mohly být mnohem vážnější. Magazín se odvolává na zdroj blízký hlavě státu. Zeman prý po pádu mohl ležet na zemi dlouhou dobu a poranil si i obličej, padla také zmínka o mozkové příhodě.

"Je to nesmysl. Prezident žádnou mrtvici nedostal, nic takového. Naprostý nesmysl je i to, že by měl zraněný obličej. Celou sobotu seděl se skupinou svých poradců. Deset lidí tak může potvrdit, že žádná taková zranění nemá," dodal Holcát.

Zeman musí kvůli úrazu odpočívat a nesmí ani cestovat. Na jednání ve Štrasburku ho tak 19. listopadu zastoupí premiér v demisi Jiří Rusnok. Zrušila se i plánovaná návštěva Olomouckého kraje. Prosincová cesta do Rumunska a Srbska se zatím dál připravuje. Rekonvalescence prý potrvá týdny až pár měsíců. Hojení by mohlo být podle lékařů komplikovanější, protože prezident je kuřák a trpí cukrovkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám