Hlavní obsah

První polovina listopadu bude teplá, pak se ochladí

Novinky, sad

První dva týdny v listopadu budou teplotně průměrné až nadprůměrné, v polovině měsíce se ale ochladí, teploty mohou klesat až na -5 stupňů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve svém dlouhodobém výhledu.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jako celek očekáváme období od 4. listopadu do 1. prosince teplotně nadprůměrné až průměrné. Zejména první a druhý týden období bude nadprůměrný až průměrný, tepleji bude na přelomu týdnů,” uvedl ČHMÚ. Dlouhodobý teplotní průměr přitom pro období od 4. listopadu do 1. prosince činí 2,8 stupně Celsia.

Týden od 18. listopadu do 24. listopadu by měl být teplotně průměrný a v závěru měsíce je situace nejasná.

V prvním týdnu sledovaného období se bude průměr maximálních týdenních teplot pohybovat kolem 10 stupňů Celsia, v posledním ale už jen kolem 4 stupňů. Průměr minimálních týdenních teplot by měl být v posledních dvou týdnech období kolem 0 stupňů.

Pršet zřejmě bude

Srážkově očekává ČHMÚ průměrný nebo nadprůměrný listopad. Nejméně by mělo pršet v týdnu od 11. do 17. listopadu.

Velmi teplý byl také závěr října, kdy teploty přesáhly i 20 stupňů a místy padaly několikaleté rekordy. Například ve stanici Ropice na Frýdecko-Místecku naměřili poslední říjnový víkend 24,8 stupňů Celsia.

Rekordy padly také v Lučině v Moravskoslezském kraji, kde naměřili 24,2 stupně Celsia a teplota 23,6 stupňů, kterou naměřili v uplynulých dnech v Jablunkově, byla o 0,8 stupně vyšší než rekordní hodnota z roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám