Hlavní obsah

Do týdne odejděte, vzkazují sobotkovci pučistům

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Účastníci utajené lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem mají týden na to, aby se sami vzdali svých funkcí ve vedení soc. dem., neboť o setkání, po němž vyzvali Bohuslava Sobotku k odchodu z čela soc. dem., veřejně lhali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc vystoupili před novináři po jednání grémia ČSSD.

Článek

Pokud pučisté Michal Hašek, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach neodstoupí sami, Sobotkovi zastánci navrhnou příští neděli na klíčovém jednání ústředního výkonného výboru jejich odvolání.

„Je nabíledni, že o odvolání účastníků schůzky bude ÚVV hlasovat, tento návrh je už v řadě usnesení okresních i základních organizací,“ řekl včera Právu předseda Senátu Milan Štěch.

„Pokud nechtějí úmyslně škodit soc. dem., měli by odejít sami,“ vzkázal Haškovi, Škromachovi a Tejcovi. Podle Štěcha ale „někteří z nich mají hroší kůži a stále vyčkávají, zda se karty neobrátí v jejich prospěch“.

Spor o Chovance

Na rozdíl od Sobotky je Štěch přesvědčen, že odejít by měl také místopředseda Milan Chovanec.

Chovanec sice jako první schůzku se Zemanem veřejně potvrdil, ale minulou neděli na předsednictvu hlasoval s dalšími 19 členy proti Sobotkovi. „Řekl o lánské schůzce pravdu, ale to už se vědělo, že je otázka hodin, kdy to vyleze ven,“ řekl Štěch o Chovancovi.

Sobotka se ho zčásti zastává. „Nemyslím, že patřil k iniciátorům pokusu o převrat,“ uvedl. Zopakoval však, že skončit musí Hašek, Tejc a Škromach.

„Chci týden do klíčového jednání ÚVV využít k tomu, abych navštívil probíhající okresní a krajské konference, abych ještě se členy mluvil, slyšel jejich stanoviska,“ poznamenal Sobotka s tím, že trvá na jednom: schizofrenie a dvojkolejnost ve straně musí skončit a soc. dem. se musí soustředit na jednání o vládě.

Někteří mají hroší kůži a vyčkávají, zda se karty neobrátí v jejich prospěch
Milan Štěch

Ačkoli nikdo nedokáže odhadnout rozložení sil v 186členném ÚVV, Sobotkovi stoupenci jsou přesvědčeni, že podle reakcí z okresů mají navrch. Podle stranických stanov musí pro odvolání hlasovat tři pětiny členů, což při plné účasti znamená 112 hlasů.

Zimola dal příklad

Jednat bude v příštích dnech polovina krajských výkonných výborů, které ale nemají v pravomoci odvolávat vedení strany. Mohou se ale shodnout na usnesení vyzývajícím jeho členy k odchodu či se za ně naopak postavit.

Sobotka dnes bude konzultovat s krajským výborem v Plzni, kde je hejtmanem Chovanec, a v pondělí na jižní Moravě, odkud pochází Sobotka, hejtman Hašek i Tejc. Podle místopředsedy tamní soc. dem. Ivana Ohlídala ale nelze výsledek předvídat. Před vyvrcholením krize ve straně tam totiž byly síly sobotkovců a haškovců vyrovnané.

Trio pučistů už také oznámilo, že objede regiony a poradí se s členy. Pátý účastník lánské schůzky a jihočeský hejtman Jiří Zimola jim dal příklad – na členství v ÚVV i předsednictvu ve čtvrtek rezignoval. Nadále však zůstává poslancem, šéfem krajské ČSSD a stejně jako Hašek i Tejc členem Sobotkovy stínové vlády.

„Své rozhodnutí sdělím členům ústředního výkonného výboru,“ řekl včera Právu staronový šéf poslaneckého klubu Tejc. Připustil, že nemá problém v tom, aby si nechal potvrdit svůj mandát v padesátičlenném klubu.

Pokud by ztratil důvěru, prý klidně podpoří na tuto funkci Jana Hamáčka, nebo Milana Urbana. Právě Hamáček v souboji o křeslo šéfa klubu s Tejcem v úterý prohrál v poměru 16:30.

Vyjádření Haška ani Škromacha se Právu včera nepodařilo získat. Oba politici se odmlčeli také na Facebooku, kde zejména Škromach patřil k nejaktivnějším, když komentoval všemožné události. Nicméně oba ve čtvrtek řekli, že na své funkci ve vedení soc. dem. nelpějí.

Haška doma podrželi

Za Haška se včera postavili spolustraníci z jeho domovské organizace Brno-venkov. „Některé jeho kroky z tohoto týdne nebyly šťastné, to ale nic nemění na katastrofálním volebním výsledku pro ČSSD,“ řekl šéf organizace Zdeněk Dufek.

„Jsou věci, které bychom si měli vyřešit sami uvnitř strany, a tyto rozhodně mezi ně patří,“ dodal Dufek s tím, že Hašek by měl dostat šanci obhájit se na sjezdu strany. Ten je plánován na březen. Sobotka včera získal podporu karlovarského krajského výboru soc. dem. jako šéf strany i jako hlavní vyjednavač a kandidát na premiéra.

Potvrdil to karlovarský šéf Miloslav Čermák. „Konstatovali jsme, že vedení strany svým povolebním jednáním poškodilo ČSSD,“ uvedl s tím, že tato část usnesení je myšlena obecně.

Bez jmen je i další krajské usnesení. „Výbor odsoudil podávání lživých informací a vyzývá jejich autory k vyvození osobní odpovědnosti. Nevyzýváme je tedy k odstoupení z funkcí, ale aby sami zvážili, jakou odpovědnost vyvodí,“ uvedl pro Právo Čermák.

Usnesení krajského výboru je tedy mírnější než předešlá usnesení sokolovského a chebského okresního výboru.

Oba totiž vyjmenovaly jako lháře Haška, Tejce a Škromacha a vyzvaly je k odchodu ze stranických funkcí.

Reklama

Související články

Hašek se omluvil za lhaní a podpořil Sobotku

První místopředseda ČSSD Michal Hašek, který několik dní zapíral povolební schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, se omluvil za to, že lhal. Zároveň...

Výběr článků

Načítám