Hlavní obsah

Na Chebsku je ČSSD za Sobotkou, na Karlovarsku podpořili výzvu k jeho rezignaci

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Sociální demokraté na Chebsku se postavili za svého předsedu Bohuslava Sobotku a vyzvali trio z utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem z vedení strany Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha, aby odstoupili ze svých politických funkcí. Na Karlovarsku považují výzvu předsednictva strany, aby Sobotka rezignoval na svůj post předsedy, za legitimní. O rozkolu ve straně jednaly v Chebu i v Karlových Varech ve čtvrtek večer okresní výkonné výbory soc. dem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na archivním snímku z října 2013

Článek

„Pokud trojice neodstoupí ze svých politických funkcí sama, vyzýváme ústřední výkonný výbor strany, aby je z funkcí odvolal,“ uvedl chebský předseda ČSSD Petr Navrátil.

„Dále vyslovujeme zásadní nesouhlas s postupem zástupkyně regionu v předsednictvu strany Markéty Wernerové ve věci podpory odvolání předsedy strany a vyzýváme ji proto, aby z toho vyvodila politickou odpovědnost,“ pokračoval Navrátil.

Karlovy Vary jsou opatrnější

Pohled soc. dem. na Karlovarsku je poněkud odlišný. Vyčítají sice trojici vedené Haškem, že na jednání předsednictva nepostupovali správně, když utajili schůzku s prezidentem, ale v dalších usneseních jim jdou na ruku.

„Výzvu předsednictva ČSSD považujeme za legitimní způsob pro vyjádření postojů, kdy předseda je odpovědný za volební výsledek a za způsob a vedení volební kampaně a volební výsledek nesplnil po sedmi letech v opozici očekávání,“ uvedl člen karlovarského okresního výkonného výboru Martin Havel.

Karlovarští soc. dem. navíc žádají zvukový a písemný záznam z jednání předsednictva.

„Abychom si mohli vytvořit úplný obraz o jednání,“ vysvětlil Havel s tím, že výbor navíc žádá krajský a ústřední výkonný výbor o co nejrychlejší svolání sjezdu strany, který by rozhodl o předsedovi strany. „Co je zásadní, v jednom z usnesení odmítáme vládnutí s TOP 09 a ODS,“ dodal Havel.

Již ve středu jednali o rozkolu ve straně soc. dem. na Sokolovsku, kteří trio hříšníků vyzvali k rezignaci na politické funkce a zastali se přitom Sobotky. V pátek 1. listopadu bude jednat karlovarský krajský výkonný výbor k problematice.

Podle krajského předsedy ČSSD Miloslava Čermáka bude výsledkem usnesení, které bude průnikem dosavadních tří usnesení z okresních výborů v regionu. Dva menší okresy se Sobotky zastaly a vyzvaly Haškovce k odchodu, nejsilnější karlovarská část soc. dem. ale vidí vše jinak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám