Hlavní obsah

Kdo svolal tajnou schůzku u Zemana? Už zase každý říká něco jiného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co aktéři sobotní utajené schůzky představitelů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech přiznali barvu a přestali ji zapírat, vyvstal ve středu další spor, v němž každý tvrdí něco jiného. Tentokrát jde o to, kdo schůzku vůbec inicioval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Šéf poslanců ČSSD a jeden z návštěvníků Jeroným Tejc tvrdí, že o schůzku požádal prezident. Jeho kancléř Vratislav Mynář naproti tomu uvedl, že iniciativa byla na straně sociálních demokratů.

"Pokud si dobře pamatuji, tak o to požádal pan prezident, a myslím si, že je nevkusné nevyhovět přání pana prezidenta," řekl Tejc televizi Prima.

"Iniciativa nebyla na straně pana prezidenta. Pan prezident mě informoval o tom, že se k němu nahlásili představitelé sociální demokracie a chtěli s ním diskutovat ohledně výsledků (voleb)," řekl ovšem České televizi Mynář.

Sobotního večerního jednání u prezidenta Zemana v Lánech se kromě Tejce zúčastnil první místopředseda ČSSD Michal Hašek, další místopředsedové Zdeněk Škromach a Milan Chovanec a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Den poté pak předsednictvo ČSSD vyloučilo předsedu strany Bohuslava Sobotku z týmu vyjednavačů o vládě kvůli nízkému volebnímu zisku a vyzvalo jej k rezignaci. Proti tomuto kroku se zvedla vlna odporu. Chovanec nakonec o schůzce informoval, zbylí účastníci ji popírali, až ve středu přiznali, že se uskutečnila.

Tejc z funkce kvůli aféře okolo schůzky u Zemana odstoupit nehodlá. Nikdy prý o schůzce nelhal, jen ji odmítl komentovat. Celou záležitost má za umělý problém. Odstoupit nehodlá ani Hašek, ani Škromach.

Reklama

Související články

Podporu ztrácí Hašek už i mezi hejtmany

Sociálnědemokratičtí hejtmani nejsou v názoru na řešení rozpolcenosti uvnitř ČSSD jednotní. Zatímco pardubický hejtman Martin Netolický podporuje nedělní...

Výběr článků

Načítám