Hlavní obsah

Úhradová vyhláška je protiústavní, přesto bude platit do konce příštího roku

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Úhradová vyhláška, podle které jsou stanoveny hodnoty bodu a výše úhrad, ohrožuje právo na ochranu zdraví. S takovým odsudkem vyprovodil Ústavní soud (ÚS) úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví a označil ji za protiústavní. Norma bude přesto platit až do konce roku 2014, do té doby musí zákonodárce napravit chyby, které soudci ve vyhlášce našli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ÚS svůj verdikt vyhlásil ve středu a vyhověl tím návrhu skupiny 39 senátorů napříč politickým spektrem pod vedením Aleny Dernerové (severočeši.cz). Vyhlášku kritizovali i lékaři, podle kterých kvůli ní chybí v resortu peníze.

Protiústavnost vyhlášky spatřovali senátoři například v tom, že po překročení nasmlouvaného množství péče zaplatí pojišťovny lékařům jen třetinu peněz.

„Poskytovatelé totiž nemohou předvídat celkový rozsah zdravotních služeb, které budou nuceni v průběhu roku poskytnout, a již vůbec nemohou ovlivnit, zda nedojde k jejich výraznému navýšení v důsledku mimořádných událostí, např. hromadných nehod, epidemií atd. Základním problémem tedy je, že úhradová vyhláška nerozlišuje mezi překročením objemu péče v důsledku skutečného plýtvání či nadužívání péče a v důsledku plnění zákonných povinností ze strany poskytovatele,“ konstatoval generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil.

Soud: Poskytovatel neovlivní rozsah péče

Podle ÚS zdravotníci nemohou odmítnout poskytnutí péče, avšak současně jsou nuceni při překročení objemu v kalendářním roce ji poskytovat za situace, kdy úhrada nepokrývá ani jen nezbytné náklady, a fakticky tak musí ošetřování dotovat.

„Napadená úprava též ohrožuje právo na ochranu zdraví, neboť nutí poskytovatele, aby ve vlastním ekonomickém zájmu omezovali poskytovanou zdravotní péči, například odkládali plánované operace a zákroky na další kalendářní rok nebo se poskytování vyhýbali,“ vysvětlil Pospíšil.

ÚS také zkritizoval nerovné postavení smluvních a nesmluvních poskytovatelů při proplácení úhrad za neodkladnou péči. U nesmluvních poskytovatelů se hodnota bodu snižuje na 75 procent. Další problém spočívá v takzvaných regulačních srážkách, které se uplatní v případě, kdy poskytovatel předepíše léky a zdravotní prostředky v rozsahu vyšším, než byly úhrady v roce 2011. Pojišťovna v takovém případě může snížit úhradu.

I v tomto případě soud upozornil na to, že poskytovatel nemůže ovlivnit rozsah poskytnuté péče, a přesto je za jeho překročení sankcionován. Pojišťovna pak může srážky uplatňovat selektivně a některé poskytovatele znevýhodňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám