Hlavní obsah

O víkendu má na horách sněžit

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Studení bratři přinesou chladna jak se patří, říká lidová pranostika na období od 12. do 14. května, kdy má svátek Pankrác, Servác a Bonifác. Letos už si svá chladna vybrali zřejmě o uplynulém víkendu, ale aby toho nebylo dost, přidají zimu ještě v nadcházejících dnech volna.

Článek

"Očekáváme, že o víkendu, zejména v nejvyšších horských oblastech budou srážky smíšené nebo přímo sněhové. Víkend opravdu bude chladnější," řekl Právu v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Pronikne k nám totiž chladný vzduch od severu.

"Už se stává tradicí, že přes týden bývá hezké počasí, ale na víkend se pokazí. S tím ale meteorologové nic neudělají, taková je příroda," řekl Seifert.

Dodal, že ve čtvrtek se očekává oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky a denní teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů. V pátek se již ale začne pomalu ochlazovat. Očekává se polojasné počasí s denními teplotami 13 až 17 stupňů.

V sobotu a v neděli má být oblačno až zataženo s přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Na horách se čekají srážky smíšené, na vrcholcích hor pak sněhové. Jestliže v sobotu denní teploty budou jen v rozmezí 11 až 15, v neděli pak budou 9 až 14 stupňů.

Teplo se vrátí v pondělí

Od pondělí by se pak postupně mohlo oteplovat, takže uprostřed příštího týdne bychom opět měli jarní teploty kolem 18 stupňů.

A jak bude do 10. června? "Od 21. května do konce měsíce očekáváme polojasno až oblačno, místy srážky, noční teploty 13 až 7 a odpolední 18 až 24. Od 1. do 10. června by pak mělo být v podstatě stejné počasí, jen denní teploty by byly 19 až 25," řekl Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám