Hlavní obsah

Prezident Zeman si poranil koleno, musel do nemocnice

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman byl ve středu brzy ráno ošetřen ve Fakultní nemocnici Motol kvůli drobnému poranění kolene. K ošetření jej odvezla jeho ochranka a v péči lékařů byl asi dvě hodiny. Informovaly o tom mluvčí prezidenta Hana Burianová a motolské nemocnice Pavlína Danková. Odpoledne se má sejít lékařské konzilium.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Článek

Prezident má dlouhodobě problém s meniskem, zřejmě špatně došlápl. Obtíž může souviset s jeho cukrovkou. "Rozhodně to nebylo nic vážného a rozhodně to nebyl žádný vážný úraz. Má meniskus a zřejmě špatně došlápl," shrnula mluvčí Danková. Odpoledne se má podle ní sejít konzilium, které vydá prohlášení. Meniskus je chrupavčitá struktura uvnitř kolenního kloubu.

"Pan prezident utrpěl malé poranění, opravdu to nebylo nic vážného," řekla Burianová. Po propuštění z nemocnice Zeman zamířil na prezidentský zámek v Lánech.

Méně kouření a více pohybu

Prezident podle lékařského konzilia, které jeho zdravotní stav pravidelně kontroluje, trpí lehčí formou cukrovky. K ní se přidávají další potíže, například onemocnění nervů, kvůli němuž hůře chodí. Zeman se v pondělí nezúčastnil tradičního kladení věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Podle Hradu to bylo proto, aby se šetřil na večerní oslavu 28. října.

Hlava státu podstupuje středně intenzivní léčbu cukrovky, užívá léky, lékaři prezidentovi doporučili omezit nadváhu a kouření, měl by také mít více pohybu. Při nedávné návštěvě Ústeckého kraje Zeman řekl, že se musí vyhýbat pití tvrdého alkoholu.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Ještě jako kandidát na prezidenta absolvoval Zeman před rokem v létě operaci očí, při níž mu lékaři v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Loni v únoru Zeman podstoupil operaci šlachy v palci levé nohy, kterou vedl přední ortoped – profesor Pavel Dungl. Letos byl Zeman také na zubní operaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám