Hlavní obsah

Rusnokova vláda nejspíš přežije i Silvestra

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k turbulentním povolebním událostem lze očekávat, že vláda Jiřího Rusnoka v demisi se jen tak ze Strakovy akademie stěhovat nebude. Je možné, že přežije Silvestra. Velké strany, které mají k vyjednávání o vládě mandát, se do něj nehrnou. Vítězná ČSSD musí nejprve vyřešit vnitřní rozkol a Andrej Babiš s hnutím ANO zatím také vyčkává.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupinová fotografie vlády, kterou 10. července 2013 jmenoval prezident Zeman.

Článek

Pověřit se zatím nikoho nechystá ani prezident Miloš Zeman, který hned po volbách odhadl, že vyjednávání o nové vládě bude na složitém parlamentním půdorysu trvat dva až tři měsíce. Do té doby bude vládnout Rusnokův kabinet.

Rusnok už dříve Právu v rozhovoru řekl, že po volbách bude jeho vláda dál působit jako udržovací, v úterý to v prohlášení potvrdil.

„Pan premiér Jiří Rusnok plně respektuje výsledky letošních předčasných voleb. Nyní očekává, že lídři vedoucích stran vyjednají složení nové vlády. Je připraven svůj úřad předat nové vládě vzniklé z demokratických voleb okamžitě, jakmile bude ustavena,“ uvedla mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga lze očekávat, že Rusnokova vláda tu bude nejméně do Vánoc. „Budeme-li mít štěstí, budeme mít novou vládu jako vánoční dárek. Neočekávám ji určitě k Mikuláši,“ uvedl. Dodal, že ale hrozí, že pokud se ČSSD a ANO nedohodnou, „prezidentská vláda“ tu bude vládnout mnohem déle.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nebude z ekonomického pohledu problém, pokud nebude do Vánoc vláda, později už ano. „Pokud ani po Novém roce nebude sestavena vláda, nebude světlo na konci tunelu, tak lze předpokládat, že trhy znervózní a politická nestabilita poškodí naši kredibilitu,“ poznamenal. [celá zpráva]

Němcová to vidí až do května

Také Miroslava NěmcováODS kritizuje přesluhování Rusnokova kabinetu.

„Já vnímám jako zcela zásadní problém, že vládne už od půlky srpna. Vidím jako reálné, že bude vládnout až do května. Rozpadem ČSSD je zjevné, že nemá kdo vyjednávat o vládě, prezident nemůže nikoho jmenovat. Můžeme se dostat do hluboké ústavní krize,“ varovala Němcová.

V květnu 2014 se uskuteční eurovolby.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Jednat se dvěma ČSSD? Vyloučeno

Šéf hnutí Ano, které ve volbách skončilo s 18,6 procenta hlasů na druhém místě, odmítl v rozhovoru pro Právo jednat o vládě se dvěma částmi sociální...

Výběr článků

Načítám